Ο ακροδεξιός χαιρετισμός και τα δάκρυα του Μπρέιβικ

«Παραδέχομαι τα γεγονότα, αλλά δεν παραδέχομαι την ενοχή μου», τόνισε ο 33χρονος Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, ερωτηθείς από τον πρόεδρο του δικαστηρίου, κατά την έναρξη της δίκης του στο δικαστήριο του Όσλο.

Ο Μπρέιβικ κατηγορείται για τρομοκρατία και για ανθρωποκτονίες από πρόθεση για τη βομβιστική επίθεση, τον περασμένο Ιούλιο, στη νορβηγική πρωτεύουσα και το θάνατο 77 ανθρώπων στο νησί Ουτόγια.

Ο 33χρονος κατηγορούμενος παρουσιάστηκε ως συγγραφέας στο δικαστήριο και μάλιστα διόρθωσε τον δικαστή όταν είπε πως είναι άνεργος. Επίσης δήλωσε πως το δικαστήριο δεν νομιμοποιείται να τον δικάσει. «Δεν αναγνωρίζω το νορβηγικό δικαστήριο», είπε χαρακτηριστικά.

Μόλις οι αστυνομικοί έφεραν τον Μπρέιβικ στην αίθουσα και του έβγαλαν τις χειροπέδες, εκείνος απηύθυνε ακροδεξιό χαιρετισμό στο ακροατήριο, το οποίο αποτελείται από τις οικογένειες των θυμάτων, επιζήσαντες και δημοσιογράφους. Ο χαιρετισμός αυτός, εξηγεί στο μανιφέστο του «αντιπροσωπεύει τη δύναμη, την τιμή και την πρόκληση απέναντι στους μαρξιστές τυράννους της Ευρώπης».

Ο Μπρέιβικ άκουσε με απάθεια τους εισαγγελείς να διαβάζουν τα ονόματα των θυμάτων του και να αφηγούνται, με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες, τη σφαγή που διέπραξε, ενώ άρχισε να κλαίει βλέποντας το  προπαγανδιστικό βίντεο που είχε δημοσιοποιήσει ο ίδιος την ημέρα των επιθέσεων.

Οι εισαγγελείς σκοπεύουν να παρουσιάσουν και ένα τμήμα από το μανιφέστο 1500 σελίδων του Μπράιβικ που τιτλοφορείται «Διακήρυξη Προληπτικού Πολέμου».
Πηγή: skai.gr