Κλείσιμο

Τα βρετανικά ΜΜΕ για τις ελληνικές εκλογές

Τα βρετανικά ΜΜΕ για τις ελληνικές εκλογές

Η ανακοίνωση της ημερομηνίας των εκλογών επαναφέρει μετά από ένα μικρό διάλειμμα την Ελλάδα στο προσκήνιο της επικαιρότητας στη Βρετανία.

Στο ρεπορτάζ του το BBC στέκεται στην ενισχυμένη στήριξη που φαίνεται να έχουν τα κόμματα που αντιτίθενται στη λιτότητα και στους φόβους για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει αυτή στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων μέτρων. Σημειώνεται ότι ενδεχόμενη πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα μπορεί να προκαλέσει νέα προβλήματα σε όλη την ευρωζώνη. Το BBC προβλέπει επίσης ότι η προεκλογική εκστρατεία θα είναι μεν σύντομη αλλά «πολύ φορτισμένη», κάνοντας λόγο για «κυνομαχία» με απρόβλεπτο αποτέλεσμα.

Οι Financial Times γράφουν ότι τα δύο μεγάλα κόμματα αντιμετωπίζουν μία ανηφορική μάχη για να ξανακερδίσουν τους ψηφοφόρους που είναι οργισμένοι από την προοπτική πολυετούς λιτότητας επιβληθείσας από τους διεθνείς πιστωτές. Η εφημερίδα τονίζει ότι σχεδόν τα 2/3 του εκλογικού σώματος επιθυμούν κυβέρνηση συνεργασίας μετά τις εκλογές, με τον κ. Βενιζέλο να θεωρείται ελαφρώς καταλληλότερος πρωθυπουργός από τον Αντώνη Σαμαρά. Σημειώνεται ότι με τη δήλωσή του πως θα προκαλέσει νέες εκλογές αν δεν εξασφαλίσει αυτοδυναμία ο κ. Σαμαράς αύξησε το διακύβευμα των εκλογών, καθώς η πολιτική αστάθεια θα απειλούσε την εφαρμογή των μέτρων και θα δημιουργούσε ρίσκο πλήρους πτώχευσης.

Οι ΤIMES κάνουν μεταξύ άλλων λόγο για «κίνδυνο» ψήφου διαμαρτυρίας που θα αναδείκνυαν στην εξουσία αντιμνημονιακά κόμματα θέτοντας σε κίνδυνο την οικονομία της ευρωζώνης ή και την παγκόσμια οικονομία.

Η Daily Telergraph γράφει ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν εν μέσω αντιδράσεων για τα μέτρα λιτότητας και θυμού για τον τρόπο που η κυβέρνηση συνεργασίας έχει χειριστεί την οικονομική κρίση.

Οι FT αναφέρονται και στη σύλληψη του Άκη Τσοχατζόπουλου ως την πρώτη σύλληψη γνωστού πολιτικού στο πλαίσιο της πάταξης της διαφθοράς και φοροδιαφυγής που μέχρι τώρα είχε οδηγήσει σε συλλήψεις δημοσίων λειτουργών, επιχειρηματιών και καλλιτεχνών.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο