Κίνα: Παρασκηνιακές διαμάχες ενόψει αλλαγών στην πολιτική ηγεσία της χώρας

Την ώρα που η ηγετική ομάδα του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας αναμένεται μέχρι και το επόμενο φθινόπωρο να έχει ανασχηματιστεί, ξεκινούν οι παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις και διαμάχες.

Εκτός κούρσας φέρεται να μένει ένας χαρισματικός ηγέτης του Κομμουνιστικού Κόμματος της νοτιοδυτικής πόλης Τσονγκινγκ της Κίνας, ο Μπο Ξιλάι, ο οποίος απομακρύνθηκε εχθές, Τετάρτη από το αξίωμά του, μία μέρα μετά τη λήξη του Ετήσιου Συνεδρίου του κόμματος.

Ο Μπο Ξιλάι, 62 χρονών, πρώην υπουργός Εμπορίου, αναμενόταν στον επόμενο ανασχηματισμό να ενταχθεί στη μόνιμη επιτροπή του πολιτικού γραφείου του κόμματος, το ισχυρότερο πολιτικό όργανο της χώρας, του οποίου η νέα σύνθεση θα γίνει γνωστή μετά την ολοκλήρωση του 18ου Συνεδρίου του κόμματος το φθινόπωρο.

Ως ηγέτης της Τσονγκινγκ, τα τελευταία χρόνια κατόρθωσε να μεταμορφώσει την πόλη σε μία σύγχρονη μεγαλούπολη, η οποία με 33 εκατομμύρια κατοίκους θεωρείται η μεγαλύτερη μητρόπολη στον κόσμο.

Αφορμή για την απομάκρυνσή του Ξιλάι στάθηκε σκάνδαλο που ξέσπασε όταν ο επικεφαλής της αστυνομίας της πόλης Τσονγκινγκ και δεξί χέρι του Ξιλάι, κατέφυγε σε αμερικανικό έδαφος, στο προξενείο της γειτονικής περιοχής Τσενκντού.

Η Κεντρική Επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνα όρισε ως αντικαταστάτη του τον Ζιάνγκ Ντεζιανκγ.
Πηγή: skai.gr