Κλείσιμο

Xωρίς συμφωνία αναχώρησε από τη Συρία ο Κόφι Ανάν

Ο Κόφι Ανάν, ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών και του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία, αναχώρησε από την Δαμασκό χωρίς να μπορέσει να εξασφαλίσει μια συμφωνία για τον τερματισμό της διαμάχης που συμπληρώνει σχεδόν ένα χρόνο.

Εν τω μεταξύ, οι δυνάμεις του Προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ συνεχίζουν να σφυροκοπούν περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της αντιπολίτευσης και να συγκρούονται με αντάρτες σε ολόκληρη τη χώρα.
Ο πρώην Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε την Κυριακή ότι κατέθεσε αρκετές προτάσεις στους σύριους αξιωματούχους και πως παραμένει αισιόδοξος για το ενδεχόμενο εξεύρεσης λύσης μετά από ένα δεύτερο γύρο συνομιλιών με τον Πρόεδρο Άσαντ. Τόνισε πάντως ότι ο τερματισμός της βίας θα είναι μια δύσκολη υπόθεση.

Ο κ. Ανάν ανέφερε ότι έκανε έκκληση για άμεσο τερματισμό των σκοτωμών και προέτρεψε την συριακή κυβέρνηση να προχωρήσει σε αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο εξεύρεσης πολιτική λύσης στις αιματηρές επιχειρήσεις καταστολής της λαϊκής εξέγερσης. Προέτρεψε επίσης τον κ. Άσαντ να υιοθετήσει ένα παλιό αφρικάνικο ρητό που λεει «Δεν μπορείς να αλλάξεις την κατεύθυνση του ανέμου για αυτό γύρισε το πανί σου».

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Συρίας μετέδωσαν ότι ο κ. Άσαντ ανέφερε στον Κόφι Ανάν ότι η πολιτική λύση είναι αδύνατη όσο τρομοκρατικές ομάδες απειλούν τη χώρα. Παρόμοια σχόλια μεταδόθηκαν και μετά την συνάντηση των δύο ανδρών το Σάββατο.

Η κυριότερη οργάνωση της συριακής αντιπολίτευσης απέρριψε το ενδεχόμενο συνομιλιών με την κυβέρνηση. Το Εθνικό Συμβούλιο της Συρίας ανέφερε ότι δεν μπορεί ποτέ να πραγματοποιηθούν συνομιλίες μεταξύ «θύματος και βασανιστή» και απαίτησε να αποχωρίσουν ο κ. Άσαντ και οι σύμβουλοί του πριν από την έναρξη διαλόγου.
Πηγή: Πηγή: VOA