Ιράκ: Κακομεταχείριση δημοσιογράφων του Ρόιτερ

Το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερ επικρίνει σήμερα έντονα το αμερικανικό υπουργείο Αμυνας ότι δεν μεριμνά για την ασφάλεια των δημοσιογράφων στο Ιράκ, ορμούμενο από το θάνατο δύο εικονοληπτών του από τα πυρά του αμερικανικού στρατού, και καταγγέλλει την κακομεταχείριση δημοσιογράφων του από τον αμερικανικό στρατό. Δύο εικονολήπτες του Ρόιτερ, ο 35χρονος Ουκρανός Τάρας Πρότσιουκ και ο 43χρονος Παλαιστίνιος Μάζεν Ντάνα σκοτώθηκαν από αμερικανικά πυρά καθώς κάλυπταν τον πόλεμο του Ιράκ το 2003.
Επίσης στις 2 Ιανουαρίου φέτος, δύο δημοσιογράφοι του Ρόιτερ και ο οδηγός τους συνελήφθησαν και κρατούνταν για 72 ώρες κοντά στη Φαλούτζα, δυτικά της Βαγδάτης, από τον αμερικανικό στρατό, ο οποίος τους θεώρησε μαχητές του εχθρού, υπενθυμίζει το πρακτορείο σε ανακοίνωσή του.
Μετά τη σύλληψή τους, ο ταξίαρχος των αμερικανικών δυνάμεων Μαρκ Κίμιτ είχε δηλώσει ότι πέντε άνθρωποι με μαύρα σακάκια που έγραφαν «Press» είχαν πυροβολήσει και στη συνέχεια είχαν καταδιωχθεί από τα αμερικανικά στρατεύματα, τα οποία συνέλαβαν τέσσερις από αυτούς.
Το Ρόιτερ υπενθυμίζει ότι μετά την απελευθέρωσή τους υπέβαλε μήνυση κατά του αμερικανικού στρατού, επειδή οι αμερικανοί στρατιώτες τους κακομεταχειρίστηκαν στη διάρκεια της κράτησής τους.
Πηγή: skai.gr