Κλείσιμο

Συνάντηση της Ομάδας Επαφής για τη Συρία

Μετά την αποτυχία των καταδικαστικών ψηφισμάτων για τη Συρία η διεθνής κοινότητα αναζητεί νέους τρόπους άσκησης πίεσης στη Δαμασκό, με τη δημιουργία μιας Ομάδας Επαφής που συνεδριάζει σήμερα στην Τύνιδα.

Η διεθνής κοινότητα αναλαμβάνει νέες πρωτοβουλίες στην αντιμετώπιση της δραματικής κατάστασης στη Συρία. Αφενόςο ΟΗΕ και ο Αραβικός Σύνδεσμος όρισαν από κοινού ως ειδικό απεσταλμένο για τη Συρία τον πρώην γγ. των ΗΕ Κόφι Ανάν και αφετέρου δημιουργήθηκε μιας Ομάδας Επαφής για τη Συρία.

Η πρώτη συνάντηση της Ομάδας πραγματοποιείται σήμερα στην Τύνιδα και σύμφωνα με το τελικό ανακοινωθέν, που έχει στη διάθεσή του το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA), ζητά από το καθεστώς του Μπασάρ Αλ Ασσαντ τον «άμεσο τερματισμό της βίας».

Να μιλούν με μια φωνή

Κύριος στόχος της Ομάδας Επαφής είναι ο συντονισμός των πολλών αντικαθεστωτικών ομάδων και οργανώσεων στη Συρία και το εξωτερικό. Ο ειδικός σε ζητήματα Συρίας Ταουφίκ Ραχίμ επισημαίνει σχετικά με τον μεγάλο αριθμό αντιστασιακών οργανώσεων:

«Υπάρχει το Συριακό Εθνικό Συμβούλιο, εθνικές και τοπικές συντονιστικές επιτροπές, οι ένοπλοι λιποτάκτες του Ελεύθεροι Συριακού Στρατού, αλλά και διάφορες σκόρπιες ομάδες. Στον Ασσάντ έχουν απομείνει περίπου 20% οπαδοί. Και θα είχε λιγότερους αν η αντιπολίτευση ήταν πιο ενωμένη και γνώριζε τι ακριβώς θέλει».

60 χώρες περιλαμβάνει η αποκαλούμενη και ως «ομάδα φίλων του συριακού λαού». Η ομάδα αντικατοπτρίζει τα μέτωπα στα ΗΕ. Στην Ομάδα συμμετέχουν μεταξύ άλλων ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία, η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ. Όπως αναμενόταν απουσιάζει η Ρωσία, η οποία ζητά τη συμμετοχή της συριακής ηγεσίας.

Όπλα στους αντικαθεστωτικούς;


Στο τραπέζι της συνάντησης στην Τύνιδα θα βρεθεί και το ενδεχόμενο στρατιωτικής λύσης στο ζήτημα της Συρίας. Αν όχι ή όχι ακόμα με τη μορφή στρατιωτικής επέμβασης τότε με την αποστολή όπλων στους αντικαθεστωτικούς. Ο επικεφαλής του Συριακού Εθνικού Συμβουλίου Μπουρχάν Γκαλγιούν στέλνει πάντως ένα σαφές μήνυμα:

«Από την αρχή της δολοφονική εκστρατείας του καθεστώτος στόχος μας ήταν μια διεθνής προστασία για τον πληθυσμό έτσι ώστε να ορίσει ο ίδιος το μέλλον του και να ψηφίσει δημοκρατική κυβέρνηση. Το προσπαθήσαμε με τον Αραβικό Σύνδεσμο και με τα ΗΕ. Το βέτο της Ρωσίας και της Κίνας το απέτρεψε. Ζητάμε δικαιοσύνη, έχουμε τη στήριξη πολλών χωρών. Εκείνες πρέπει να σταματήσουν με κάθε μέσο την αιματοχυσία».
Πηγή: Urlich Leidtholdt, Σ. Γεωργακόπουλος, Υπεύθ. Σύνταξης: Μ. Ρηγούτσου