Ν. Σαρκοζί: Η Γαλλία θα εφαρμόσει τον «φόρο Τόμπιν»

Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί δήλωσε πως η χώρα του «δεν θα περιοριστεί απλώς να μιλά» περί της δασμολόγησης των χρηματοοικονομικών συναλλαγών, αλλά συνάμα «θα την εφαρμόσει».

«Διαπίστωσα πως υπάρχουν πλείστα σχόλια για τη βούληση της Γαλλίας να δασμολογήσει τις χρηματοοικονομικές συναλλαγές και περί του εάν και κατά πόσο θα πρέπει να το πράξει μόνη της, ή μαζί με όλους τους άλλους», τόνισε ο Σαρκοζί από τη Μιλούζ, στην ανατολική Γαλλία.

«Προφανώς, η Γαλλία οφείλει να το εφαρμόσει μαζί με τους άλλους. Αλλά εάν η Γαλλία αναμένει εάν θα αποφασίσουν οι άλλοι να δασμολογήσουν τον χρηματοοικονομικό τομέα, τότε ο τομέας αυτός ουδέποτε θα δασμολογηθεί», τόνισε εμφατικά ο πρόεδρος.

Κατά τη χθεσινή συνάντησή τους στο Βερολίνο, η γερμανίδα καγκελάριος εξέφρασε την υποστήριξή της στην πρόθεση του Σαρκοζί να επιβάλει δασμούς στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές, αν και δήλωσε πως η κυβέρνησή της είναι διχασμένη πάνω στο συγκεκριμένο θέμα, που την αναγκάζει να τάσσεται υπέρ της ομόφωνης δράσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο γαλλικός Τύπος αντιμετωπίζει επικριτικά την πρόταση του προέδρου της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί για την επιβολή «φόρου Τόμπιν». Η πρωτοβουλία χαρακτηρίζεται «μπλόφα», διότι είναι αδύνατον να ψηφισθεί πριν από τις προεδρικές εκλογές, ενώ μερίδα του Τύπου εκτιμά ότι η πρόταση είναι καταδικασμένη σε αποτυχία καθώς μόνο η Γαλλία θα την υποστήριζε.

Σύμφωνα με την La Tribune, η πρωτοβουλία Σαρκοζί αποτελεί πολιτική επίθεση, διότι ο φόρος Τόμπιν είναι μία θεμελιωδώς σοσιαλιστική ιδέα, η οποία υφαρπάχθηκε από την αριστερά από τον πρόεδρο της Γαλλίας. Η Le Figaro, χαιρετίζει τον υποψήφιο Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος «αν και δεν βρίσκεται ακόμη, επισήμως, σε προεκλογική εκστρατεία, δίνει τον ρυθμό στην προεκλογικ εκστρατεία»
Πηγή: skai.gr