Πύραυλοι, αλλά και διάλογος από το Ιράν

Σύμφωνα με το Fars, το Ιράν εκτόξευσε πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς. Ο επικεφαλής του ιρανικού ναυτικού διαψεύδει τα στοιχεία και η Τεχεράνη εμφανίζεται πρόθυμη για διάλογο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ειδησεογραφικού πρακτορείου Fars, το Ιράν εκτόξευσε σήμερα Σάββατο πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς. Ο επικεφαλής του ιρανικού ναυτικού διαψεύδει τα στοιχεία και η Τεχεράνη εμφανίζεται πρόθυμη για διάλογο.

«Το Ιράν έκανε δοκιμαστική εκτόξευση πυραύλων μεταξύ των οποίων και μεγάλου βεληνεκούς στην επιφάνεια της θάλασσας, (…) στον Περσικό Κόλπο», μετέδωσε το ημιεπίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο Fars. Τις πληροφορίες διέψευσε ωστόσο αργότερα ο επικεφαλής ναύαρχος του ιρανικού ναυτικού Μαχμούντ Μουσαβί, με δήλωσή του στο αγγλόφωνο μέσο Press TV, λέγοντας ότι "η άσκηση με την εκτόξευση πυραύλων θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες".

Η στρατιωτική άσκηση του Ιράν πραγματοποιείται σε μία στιγμή έντασης στις σχέσεις του με τη Δύση. Την Τρίτη είχε απειλήσει με αποκλεισμό των στενών του Χορμούζ, αντιδρώντας στην πρόθεση επιβολής πετρελαϊκού εμπάργκο από πλευράς ΕΕ και ΗΠΑ, οι οποίες θεωρούν ότι η Τεχεράνη προχωρά στην κατασκευή πυρηνικών όπλων. Παρόλα αυτά το Ιράν, μέσω δηλώσεων υψηλόβαθμων αξιωματούχων της κυβέρνησης, εμφανίζεται έτοιμο για επανέναρξη του διαλόγου με το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Γράμμα στην Άστον;

Όπως μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν, ο Ιρανός υπ. Εξωτερικών Αλί Ακμπάρ Σαλεχί, κατά τη διάρκεια συνάντησής του με αξιωματούχο της κινεζικής κυβέρνησης στην Τεχεράνη, είπε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να ανακινήσει το διάλογο με τα πέντε μόνιμα μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ Μ. Βρετανία, Κίνα, Γαλλία, Ρωσία, ΗΠΑ συν τη Γερμανία.

Σύμφωνα με το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Mehr, που επικαλείται δηλώσεις του Ιρανού πρέσβη στη Γερμανία Αλιρέζα Σεΐχ Ατάρ, ο ειδικός διαπραγματευτής του Ιράν για τα πυρηνικά, Σαΐντ Τζαλίλι, «θα στείλει σύντομα επιστολή στην (σ.σ: ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής), Κάθριν Άστον, σχετικά με το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων (…) και στη συνέχεια θα ξεκινήσουν νέες συζητήσεις με τις κορυφαίες δυνάμεις».

Οι συζητήσεις του Ιράν με τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ και τη Γερμανία (5+1) είχαν οδηγηθεί τον Ιανουάριο σε αδιέξοδο. Η ΕΕ εξετάζει την επιβολή εμπάργκο στην εισαγωγή πετρελαίου από το Ιράν –το οποίο, σημειωτέον, έχουν ήδη επιβάλλει οι ΗΠΑ- παρά το γεγονός ότι, όπως λένε διπλωμάτες και έμποροι, στην Ευρώπη αντιλαμβάνονται βαθμιαία πως αυτές οι κυρώσεις θα έβλαπταν την οικονομία του μπλοκ των δυνάμεων (5+1), χωρίς να προκαλέσουν ιδιαίτερες επιπτώσεις στο Ιράν.

«Αναμφίβολα η τιμή του αργού πετρελαίου θα αυξηθεί δραματικά αν επιβληθούν κυρώσεις στο πετρέλαιό μας (…) Θα φτάσει τουλάχιστον τα 200 δολάρια το βαρέλι», υπογράμμισε ο υπ. Πετρελαίου του Ιράν, Ροστάν Κασέμι στο εβδομαδιαίο περιοδικό Aseman Weekly.

Υπενθυμίζουμε ότι το Ιράν αρνείται τις κατηγορίες των χωρών της Δύσης ότι κατασκευάζει όπλα στο πλαίσιο του πυρηνικού του προγράμματος και ισχυρίζεται ότι χρησιμοποιεί τα πυρηνικά για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες ηλεκτροδότησης.
Πηγή: DPA / Reuters / Άρης Καλτιριμτζής - Ειρήνη Αναστασοπούλου