Οργή και φόβος στη Λ. Αμερική για τα ενθέματα στήθους

Οργή και φόβος επικρατεί μεταξύ των γυναικών που έχουν υποβληθεί σε πλαστική στήθους στη Λατινική Αμερική. Η Λ. Αμερική αποτελούσε αγορά «κλειδί» για την πτωχευμένη γαλλική επιχείρηση Poly Implant Prothese (PIP) η οποία χρησιμοποιούσε βιομηχανική σιλικόνη αντί για ιατρική στα ενθέματα που κατασκεύαζε.

Περίπου 300.000 ενθέματα της PIP, που χρησιμοποιούνταν στην αισθητική χειρουργική για την ενίσχυση του μεγέθους του στήθους ή την αντικατάσταση χαμένων ιστών του μαστού, πουλήθηκαν σε όλο τον κόσμο, με δεκάδες χιλιάδες από αυτά να καταλήγουν στη Λατινική Αμερική, όπου η ζήτηση είναι υψηλή. Μόνο στην Κολομβία, περίπου 15.000 γυναίκες έχουν κάνει προσθετική στήθους με τα «ύποπτα» εμφυτεύματα.

Σημειώνεται ότι οι αμερικανικές αρχές υγείας είχαν εκφράσει ήδη από το 2000 ανησυχίες για την PIP. H Αμερικανική Αρχή Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έστειλε έναν εμπειρογνώμονά της να επιθεωρήσει ένα εργοστάσιο της εταιρίας στη νοτιοανατολική Γαλλία, τον Μάιο του 2000.

Λίγο αργότερα, η FDA απέστειλε στον ιδρυτή της εταιρίας Ζαν Κλοντ Μας προειδοποιητική επιστολή στην οποία ανέφερε ότι τα εμφυτεύματα ήταν «νοθευμένα», επικαλούμενη τουλάχιστον 11 παραβιάσεις των κανόνων κατασκευής.

Τα προβλήματα αφορούσαν αλατούχα ενθέματα της PIP -έναν διαφορετικό τύπο από τα ενθέματα σιλικόνης τα οποία οι γαλλικές αρχές απέσυραν από την αγορά το 2010.

Η γαλλική κυβέρνηση πρότεινε την περασμένη εβδομάδα οι γυναίκες στη Γαλλία που έχουν εμφυτεύματα σιλικόνης της συγκεκριμένης εταιρίας να υποβληθούν σε αφαίρεσή τους από τους χειρουργούς τους καθώς τα εμφυτεύματα αυτά αποδείχτηκε ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να υποστούν ρήξη. Σε άλλες χώρες, όπως στη Βρετανία και τη Βραζιλία, οι αρχές έκαναν έκκληση στις γυναίκες που έχουν αυτά τα εμφυτεύματα να επισκεφθούν τον γιατρό τους για έλεγχο.
Πηγή: skai.gr