Νορβηγία: Διεθνείς δηλώσεις συμπαράστασης

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στη Νορβηγία, που επλήγη από φονικές επιθέσεις, καλώντας συγχρόνως τη διεθνή κοινότητα σε «συνεργασία κατά της τρομοκρατίας».

«Θέλω να εκφράσω τα προσωπικά συλλυπητήριά μου στους Νορβηγούς» δήλωσε ο πρόεδρος Ομπάμα από το Οβάλ Γραφείο, υποδεχόμενος τον πρωθυπουργό της Νέας Ζηλανδίας, Τζον Κέι.
Αυτές οι επιθέσεις ήλθαν «να θυμίσουν σε όλη τη διεθνή κοινότητα το διακύβευμα, να εμποδίζονται τέτοιες τρομοκρατικές ενέργειες, αλλά και την ανάγκη συνεργασίας στον τομέα των Πληροφοριών», τόνισε.

Παπανδρέου: «Αλληλεγγύη στη Νορβηγία»

Επίσης, ο πρωθυπουργός, Γιώργος Α. Παπανδρέου, είχε αμέσως μετά τις εκρήξεις που σημειώθηκαν στο Όσλο, τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό της Νορβηγίας, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε στον Νορβηγό ομόλογό του την αλληλεγγύη και την συμπαράσταση του ιδίου και του ελληνικού λαού προς την κυβέρνηση και τον λαό της Νορβηγίας.

Ο κ. Στόλτενμπεργκ ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για την κατάσταση που επικρατεί και τον ευχαρίστησε για την συμπαράστασή του.

Σαρκοζί: «Αποκρουστική και απαράδεκτη πράξη»

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί χαρακτήρισε τη φονική επίθεση μέσα στο Όσλο «πράξη αποκρουστική και απαράδεκτη», με επιστολή, που απέστειλε στον πρωθυπουργό της Νορβηγίας, Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Μόλις πληροφορούμαι, με βαθιά συγκίνηση, τη φονική έκρηξη σήμερα το απόγευμα στο κέντρο του Όσλο, την καταδικάζω με το μεγαλύτερο σθένος, την κρίνω αποκρουστική και απαράδεκτη», αναφέρει στην επιστολή του ο πρόεδρος της Γαλλίας.

Χέιγκ: «Η Βρετανία καταδικάζει όλες τις τρομοκρατικές ενέργειες»

Στο Φόρειν Οφις ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ουΐλιαμ Χέιγκ εξέφρασε με γραπτή δήλωσή του τα συλλυπητήριά του «σε όσους έχασαν συγγενείς, ή τραυματίστηκαν στη βομβιστική επίθεση η οποία έγινε στο Όσλο».

«Η Βρετανία καταδικάζει όλες τις τρομοκρατικές ενέργειες, συμπαραστέκεται στη Νορβηγία και τους συμμάχους μας απέναντι σε παρόμοιες ωμότητες». «Δεσμευόμαστε χωρίς ανάπαυλα να εργαζόμαστε με τους συμμάχους μας, ώστε να καταπολεμηθεί η τρομοκρατία με όλες τις μορφές της», επισήμανε ο κ. Χέιγκ.

Μπιλντ: «Είμαστε όλοι Νορβηγοί»

"Είμαστε όλοι Νορβηγοί», δήλωσε ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών, Καρλ Μπιλντ για να εκφράσει την αλληλεγγύη του στη χώρα μετά τις δύο επιθέσεις που σημειώθηκαν σήμερα στο Οσλο προκαλώντας το θάνατο αρκετών ανθρώπων στο κέντρο της πρωτεύουσας και σε ένα νησί κοντά σε αυτήν.

«Η τρομοκρατία χτύπησε. Είμαστε όλοι Νορβηγοί», έγραψε ο Μπιλντ στο λογαριασμό του στο Twitter.
Από τη μεριά του ο Σουηδός πρωθυπουργός, Φρέντρικ Ράινφελντ, καταδίκασε έντονα τις επιθέσεις μετά τη συνομιλία που είχε με τον Νορβηγό ομόλογό του, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Φάιμαν: «Προσφέρω τη βοήθειά μας»

Εξάλλου και ο καγκελάριος της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν, εξέφρασε την υποστήριξη της χώρας του προς τη Νορβηγία και της πρόσφερε βοήθεια.

«Εξ ονόματος της αυστριακής κυβέρνησης σας προσφέρω τη βοήθεια και την υποστήριξή μας», δήλωσε ο Φάιμαν σε επιστολή του προς τον Στόλτενμπεργκ.
Μέρκελ: «Στο πλευρό της Νορβηγίας»

Συνάμα, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ εξέφρασε την αλληλεγγύη της με «τη νορβηγική κυβέρνηση και τον λαό της Νορβηγίας».

«Η νορβηγική κυβέρνηση και ο λαός της Νορβηγίας πρέπει να γνωρίζουν ότι η γερμανική κυβέρνηση και οι Γερμανοί βρίσκονται αλληλέγγυοι στο πλευρό τους», ανέφερε η Μέρκελ σε ανακοίνωσή της.
Η Γερμανίδα καγκελάριος εξέφρασε επίσης και τη «φρίκη» της μετά τις επιθέσεις.

ΝΑΤΟ: «Ειδεχθείς» πράξεις βίας στη Νορβηγία

O γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ καταδίκασε τις «ειδεχθείς» πράξεις βίας στη Νορβηγία. «Εξ ονόματος του ΝΑΤΟ, καταδικάζω με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τις ειδεχθείς πράξεις βίας στη Νορβηγία», δήλωσε ο γ.γ. Αντερς Φο Ράσμουσεν.

«Η αλληλεγγύη μας με τη Νορβηγία παραμένει ακλόνητη. Οι χώρες του ΝΑΤΟ παραμένουν ενωμένες στη μάχη ενάντια σε αυτές τις πράξεις βίας», τόνισε.

Ρομπάι: Καταδικάζω με τον πιο έντονο τρόπο αυτές τις άνανδρες πράξεις»

Και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν βαν Ρομπάι καταδίκασε την «άνανδρη» επίθεση.
«Καταδικάζω με τον πιο έντονο τρόπο αυτές τις άνανδρες πράξεις για τις οποίες δεν υπάρχει δικαιολογία», δήλωσε ο βαν Ρομπάι προσθέτοντας ότι είναι «βαθιά σοκαρισμένος».

Επεσήμανε επίσης ότι «έστειλα μήνυμα αλληλεγγύης και συλλυπητηρίων από την Ευρωπαϊκή Ένωση στον πρωθυπουργό Γενς Στόλτενμπεργκ και τον λαό της Νορβηγίας».
Πηγή: skai.gr