Μαρτυρίες Σύρων από το χωριό Μπντάμα

Οι συριακές ένοπλες δυνάμεις τρομοκρατούν τον πληθυσμό περικυκλώνοντας το χωριό Μπντάμα κοντά στην τουρκική μεθόριο, στην οποία Σύροι αποφεύγοντας την καπίεση μετέβαιναν όλες τις τελευταίες μέρες, με σκοπό να προμηθευτούν διάφορα αγαθά, δήλωσαν μιλώντας στο Γαλλικό πρακτορείο κάτοικοι του χωριού, που κατόρθωσαν να διαφύγουν από τον στρατιωτικό αποκλεισμό, σκαρφαλώνοντας στο βουνό (περίπου χίλιοι χωρικοί)

«Έκλεισαν τον μοναδικό φούρνο στη Μπντάμα. Ψωμί δε βρίσκεται πια...Πυροβόλησαν τον ιδιοκτήτη του φούρνου.Τραυματίστηκε στο στήθος και στο πόδι του», δήλωσε ο 23χρονος Ράκα ελ Αμπντού, πολιτικός πρόσφυγας πλέον μαζί με όλη τη 14μελή οικογένειά του. Πρόεθεσε ότι «οι στρατιωτικοί κάνουν ελέγχους, στα σημεία ελέγχου γύρω-γύρω απ’ τη Μπντάμα, για να εντοπίσουν τους αντικαθεστωτικούς».

Το Σάββατο μία στρατιωτική αυτοκινητοπομπή, μαζί με μερικά τεθωρακισμένα άρματα μάχης, εισέβαλε τα ξημερώματα στη Μπντάμα και οι στρατιώτες προχώρησαν σε περίπου 70 συλλήψεις «συχνά πυροβολώντας στα τυφλά», όπως κατήγγειλε ο 26χρονος Χαμίντ. Είπε ακόμα ότι πυρπόλησαν τα φυτά στην πλαγιά του βουνού, για να σταματήσουν την 'έξοδο' των χωρικών προς τα εκεί.

Είχε προηγηθεί η άφιξη στο χωριό ενός κλιμακίου των μυστικών υπηρεσιών, τα μέλη του οποίου επίσης πυροβολούσαν στον αέρα, όπως καταγγέλλει ο Σαμίρ.

Οι Σύροι που έχουν περάσει μέσα στο τελευταίο 15ήμερο στους καταυλισμούς για πρόσφυγες στο τουρκικό έδαφος ξεπέρασαν ήδη τους 10 χιλιάδες.

Έχουν στη διάθεσή τους τρία γεύματα το 24ωρο και ζεστό νερό, ενώ μπορούν να διαβάσουν εφημερίδες, όμως σε περιορισμένη ποικιλία.
Πηγή: skai.gr