Ρέιντερς: Φαινόμενο ντόμινο σε περίπτωση χρεοκοπίας της Ελλάδας

Για κίνδυνο εκδήλωσης φαινομένου ντόμινο στην ευρωζώνη σε περίπτωση χρεοκοπίας της Ελλάδας προειδοποιεί ο υπουργός οικονομικών του Βελγίου, Ντιντιέ Ρέιντερς. Ο υπουργός παρομοιάζει την ελληνική κρίση με τα γεγονότα που οδήγησαν στην παγκόσμια κρίση το 2008.

«Εάν αφήσουμε την Ελλάδα να πέσει, δεν θα αποπληρώσει το χρέος της
σε τράπεζες και κατά συνέπεια σε καταθέτες», δήλωσε στο ραδιοφωνικό δίκτυο Bel
RTL. «Θα εκδηλωθεί το φαινόμενο του ντόμινο και θα υπάρξουν συνέπειες στην
Ιρλανδία, την Πορτογαλία και ίσως και στη χώρα μας. Εάν δεν αποπληρώσεις το χρέος σου, ποιος θα σου δανείσει χρήματα; Η Ελλάδα έχει ανάγκη από χρήματα. Πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν ανάγκη από χρήματα. Άρα, πρέπει να επέμβουμε».

Ο Ρέιντερς θυμίζει την περίπτωση της Lehman Brothers, που προκάλεσε
ρήξη της εμπιστοσύνης στον χρηματοπιστωτικό τομέα, με αποτέλεσμα οι τράπεζες να χάσουν την ικανότητα δανειοδότησής τους.
«Βοηθώντας την Ελλάδα, αυτό που θέλουμε να διασώσουμε, όπως το κάναμε
Την περίοδο της Lehman Brοthers, είναι το σύνολο της οικονομίας της ευρωζώνης»,
διευκρίνισε ο Ρέιντερς. Ωστόσο υπενθύμισε ότι υπάρχουν όροι: «Η Ελλάδα πρέπει να καταβάλει προσπάθειες. Καταβάλλει ήδη, αλλά πρέπει να προχωρήσουν περισσότερο, κυρίως στον τομέα της είσπραξης των φόρων. Πρέπει επίσης να δώσουμε στους ιδιώτες πιστωτές να κατανοήσουν ότι πρέπει να συμβάλουν σε εθελοντική βάση και ότι είναι προς το συμφέρον τους η Ελλάδα να συνεχίσει να υπάρχει υπό καλές συνθήκες».
Πηγή: skai.gr