Κλείσιμο

Τουρκία: Ενισχυμένος, αλλά όχι «κυρίαρχος του παιχνιδιού» ο Ερντογάν

Σημαντική νίκη κατακτά το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στην Τουρκία. Ωστόσο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συγκεντρώνει τελικώς 326 έδρες από τις 330 που θα του επέτρεπαν να προβεί σε αναθεώρηση του Συντάγματος μόνο με τις ψήφους των δικών του βουλευτών.

Με καταμετρημένο το 99% των ψήφων, το κυβερνών κόμμα συγκεντρώνει ποσοστό 49,9% και 326 έδρες, ενισχυόμενο κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες περίπου σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκλογές.

Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα αυξάνει το ποσοστό του στο 25,8%, ενώ το Εθνικιστικό Κόμμα με 13,9% μπαίνει στη Βουλή.

Αυξάνουν στις 35 τις έδρες τους οι ανεξάρτητοι Κούρδοι βουλευτές και αναμένεται να συγκροτήσουν κόμμα εκπροσώπησής τους στο κοινοβούλιο.

Ο Ταγίπ Ερντογαν κατά την τρίτη και τελευταία θητεία του επιδιώκει την αλλαγή του πολιτεύματος σε προεδρική δημοκρατία, ώστε στην επόμενη αναμέτρηση να εκλεγεί πρόεδρος της Τουρκίας με αυξημένες αρμοδιότητες.

Ερντογάν: Η δημοκρατία νίκησε
«Σήμερα για μια ακόμα φορά η δημοκρατία και η εθνική θέληση νίκησαν», τόνισε ο Ταγίπ Ερντογάν, από το μπαλκόνι της έδρας του κόμματός του στην Άγκυρα, χαιρετώντας το πλήθος των οπαδών του.

Ο τούρκος πρωθυπουργός υποσχέθηκε ότι θα επιδιώξει συναίνεση για τις αλλαγές στο Σύνταγμα.

Είπε επίσης ότι «η Γάζα, η Παλαιστίνη και η Ιερουσαλήμ νίκησαν», δείχνοντας για μία ακόμα φορά τη συμπάθειά του στον μουσουλμανικό κόσμο και ιδιαιτέρως στην παλαιστινιακή υπόθεση.
Πηγή: skai.gr