Βασιλική αμνηστία σε 4.000 κρατουμένους στην Ιορδανία

Περίπου 4.000 κρατούμενοι αναμένεται να πάρουν χάρη με τη γενική αμνηστία που θα χορηγήσει ο βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Μαρούφ Μπαχίτ.

Σύμφωνα με τον Μπαχίτ, οι 1.500 από τους κρατούμενους θα αποφυλακιστούν άμεσα και οι υπόλοιποι κατά ομάδες. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται και εκατοντάδες ισλαμιστές που είχαν εμπλακεί στις ταραχές του 2002 στην πόλη Μάαν.

Ο Μπαχίτ είπε ότι η χορήγηση αμνηστίας, με την ευκαιρία της 12ης επετείου από την ανάρρηση του Αμπντάλα στο θρόνο, είναι ένα «μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης» που έχει ως στόχο να βελτιώσει τις σχέσεις μεταξύ των πολιτών και της κυβέρνησης.

Από την αμνηστία εξαιρούνται όσοι έχουν καταδικαστεί για κατασκοπεία, ναρκωτικά, βιασμούς, φόνους εκ προμελέτης, χρηματοδότηση τρομοκρατικών ενεργειών, ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και παραχάραξη νομισμάτων.

Ο Αμπντάλα έχει αναθέσει στην κυβέρνηση του Μπαχίτ να προχωρήσει να ταχείες πολιτικές μεταρρυθμίσεις -- τις οποίες ζητούν οι διαδηλωτές εδώ και τέσσερις μήνες -- μεταξύ των οποίων είναι και η σύνταξη ενός νέου εκλογικού νόμου.

Πηγή: skai.gr