Σχέδια μείωσης της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία

Η Γερμανία σχεδιάζει να μειώσει τη χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας κατά 10% μέχρι το 2020, σύμφωνα με κυβερνητικό έγγραφο που έχει στην κατοχή του το πρακτορείο Ρόιτερς και το οποίο συνοψίζει τη στρατηγική της χώρας για την εξασφάλιση της τροφοδοσίας σε ενέργεια ενόψει της εγκατάλειψης της πυρηνικής ενέργειας μέχρι το 2022.

«Θα μειώσουμε την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας κατά 10% μέχρι το 2020 μέσω μέτρων αύξησης της ενεργειακής αποδοτικότητας, καθώς και την εισαγωγή των φιλόδοξων ευρωπαϊκών κανόνων για την εξοικονόμηση ενέργειας από τη χρήση ηλεκτρικών συσκευών.

Στο σχέδιο καταγράφονται επίσης μέτρα για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας από ενεργοβόρες βιομηχανικές μονάδες και για τον εκσυγχρονισμό των κτιρίων ώστε να εξασφαλισθεί η ενεργειακή αποδοτικότητά τους.

Ωστόσο, στη Στοκχόλμη, ο υπουργός Περιβάλλοντος της Σουηδίας δήλωσε σχολιάζοντας την απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης ότι, με την εμμονή σε ένα χρονικό σημείο (το 2022), κινδυνεύει να χαθεί η ουσία του θέματος.

«Με την επικέντρωση τόσο πολύ σε μία χρονιά, στο πότε θα εγκαταλειφθεί η πυρηνική ενέργεια, πράγμα που κάναμε προηγουμένως στη Σουηδία, κινδυνεύει να χαθεί η ουσία. Πώς μπορούμε γρήγορα να επεκτείνουμε τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ώστε να περιορίσουμε την εξάρτηση από την πυρηνική ενέργεια και να περιορίσουμε τις εκπομπές αερίων», δήλωσε ο Σουηδός υπουργός περιβάλλοντος Αντρέας Κάρλγκεν.

Η Γερμανία κινδυνεύει επίσης να χρειάζεται να εισαγάγει περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από πυρηνικούς σταθμούς, προκαλώντας περισσότερες εκπομπές αερίων, είπε ο Αντρέας Κάρλγκεν προσθέτοντας ότι, το σημαντικό δεν είναι η επιμονή σε μία ημερομηνία για τη διακοπή της λειτουργίας των πυρηνικών αντιδραστήρων, αλλά η επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Η Σουηδία διαθέτει 10 πυρηνικούς αντιδραστήρες σε λειτουργία.

Πηγή: skai.gr