Στις κάλπες για τις δημοτικές εκλογές οι Ιταλοί

Έξι εκατομμύρια εξακόσιες χιλιάδες Ιταλοί προσέρχονται την Κυριακή και τη Δευτέρα στις κάλπες για τον δεύτερο γύρο των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών για την ανάδειξη έξι περιφερειακών και ογδόντα οκτώ δημοτικών συμβουλίων.

Οι κύριες πολιτικές αναμετρήσεις διεξάγονται στην Νάπολη και στο Μιλάνο. Η κεντροαριστερά, αισιοδοξεί να μπορέσει να ξανακερδίσει, μετά από δύο δεκαετίες, την δημαρχία της ιταλικής συμπρωτεύουσας. Ο προοδευτικός δικηγόρος Τζουλιάνο Πιζαπία, στον πρώτο γύρο, με ποσοστό 48%, είχε εξασφαλίσει 6,5 μονάδες προβάδισμα επί της αντιπάλου του, Λετίτσια Μοράττι.

Από το «κεντροδεξιό στρατόπεδο», όμως, τις δύο τελευταίες εβδομάδες, η Λέγκα του Βορρά και ο μπερλουσκονικός «Λαός των Ελευθεριών», κινητοποιήθηκαν με εκστρατεία «πόρτα πόρτα», για να επιχειρήσουν να αλλάξουν τις πολιτικές ισορροπίες του πρώτου γύρου. Η Μοράττι, μεταξύ των άλλων, υποσχέθηκε δωρεάν είσοδο για τα αυτοκίνητα στο κέντρο της πόλης και παράταση των αδειών ταξί, μέχρι το 2015. Ο ίδιος ο «Καβαλιέρε», σε παρεμβάσεις του, έκανε αναφορά, στον κίνδυνο, αν επικρατήσει ο Πιζαπία, «να ευνοηθούν υπερβολικά οι μουσουλμάνοι μετανάστες και οι τσιγγάνοι που ζουν στο Μιλάνο».

Παράλληλα, στην Νάπολη, ο Λουίτζι Ντε Ματζίστρις, πρώην εισαγγελέας και στέλεχος του κόμματος «Ιταλία των Αξιών», κατάφερε να εξασφαλίσει την υποστήριξη όλων των προοδευτικών δυνάμεων, που συνολικά, στο πρώτο γύρο, είχαν λάβει ποσοστό 47%. Ο κεντροδεξιός υποψήφιος, Τζάννι Λεττιέρι, ο οποίος, πριν δεκαπέντε ημέρες, είχε εξασφαλίσει το 37% των προτιμήσεων, ολοκλήρωσε την Παρασκευή την προεκλογική του εκστρατεία, με συναυλία του τραγουδιστή Τζίτζι Ντ' Αλέσσιο και την συμμετοχή του «Καβαλιέρε». Παρά την προβληματική διαχείριση του δήμου από τους κεντροαριστερούς προκατόχους του, ο Ντε Ματζίστρις, φέρεται να φάνηκε, πιθανώς, πιο ικανός στο να πείσει τους ναπολιτάνους ότι «θα εργασθεί με καινούριο τρόπο, αναλαμβάνοντας προσωπικά τις ευθύνες για την επίλυση των προβλημάτων, χωρίς την κηδεμονία των κομμάτων».

Σημαντικές θεωρούνται και οι πολιτικές αναμετρήσεις για την ανάδειξη δημάρχου στην Τεργέστη, στο Κάλιαρι της Σαρδηνίας και την Κοζέντσα της Καλαβρίας. Είναι σαφές, ότι το τελικό αποτέλεσμα, μπορεί να επηρεάσει και τις ισορροπίες και το μέλλον της διακυβέρνησης της χώρας. Η προσωπική συμμετοχή του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, στην εκστρατεία του πρώτου γύρου, δεν είχε φέρει τα επιθυμητά, για την κεντροδεξιά, αποτελέσματα. Τυχόν νέα επικράτηση των προοδευτικών υποψήφιων, θα μπορούσε να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην συνεργασία του «μίστερ τιβί» με την Λέγκα του Βορρά, ενισχύοντας τα σενάρια για πρόωρες εκλογές και ενθαρρύνοντας τους διάφορους δελφίνους που επιθυμούν να διαδεχθούν τον «Καβαλιέρε».
Πηγή: skai.gr