«Επίθεση» πρώην εκπροσώπου του Wikileaks κατά του Τζ.Ασάντζ

Καταγγελίες από τον πρώην εκπρόσωπο του Wikileaks Ντάνιελ Ντόμσαϊτ-Μπεργκ δέχτηκε ο ιδρυτής του, Τζούλιαν Ασάντζ υποστηρίζοντας ότι ανάγκαζε τους υπαλλήλους του να υπογράφουν «εμπιστευτικές συμφωνίες» ένα τρισέλιδο συμβόλαιο, με το οποίο θα δεσμεύονταν να μην αποκαλύπτουν πληροφορίες για τον Wikileaks χωρίς άδεια, απειλώντας τους με πρόστιμα ύψους μέχρι και 19,5 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Ντάνιελ Ντόμσαϊτ-Μπεργκ, Γερμανός ακτιβιστής ο οποίος μέχρι τον περασμένο χρόνο διετέλεσε ένας εκ των δύο εκπροσώπων του Wikileaks, δήλωσε στο Reuters ότι ο ιστότοπος, ο οποίος παρουσιάζεται ως υπόδειγμα αποκαλύψεων και διαφάνειας, συμπεριφέρεται ουσιαστικά όπως οι κυβερνήσεις και οι επιχειρήσεις που εκθέτει.

«Ο Wikileaks έχει γίνει ό,τι απεχθάνεται: ένας καταπιεστικός οργανισμός, ο οποίος χρησιμοποιεί δεσμευτικά συμβόλαια για να φιμώνει το προσωπικό του, καλλιεργώντας την αδιαφάνεια και την ανευθυνότητα,» αναφέρει ο Ντόμσαϊτ-Μπεργκ σε e-mail του.

Ο Ντόμσαϊτ-Μπεργκ, ο οποίος υπήρξε κάποτε ένας από τους στενότερους συνεργάτες του Ασάντζ, αλλά στη συνέχεια αποχώρησε και έγραψε ένα διόλου κολακευτικό για τον Ασάντζ βιβλίο, είπε ότι «λυπάται...για όλους εκείνους τους νέους υπαλλήλους που δεν είχαν ιδέα πού έμπλεκαν.» Επίσης είπε ότι μετάνιωσε που συνέβαλε στο να στηθεί ο Wikileaks.

Το Reuters προσπάθησε να επικοινωνήσει με τον Τζ. Ασάντζ δίχως να λάβει καμία απάντηση . Ένας εκ των δικηγόρων του στο Λονδίνο, ο Μαρκ Στέφενς, δήλωσε ότι δεν έχει λόγο να αμφισβητήσει την αυθεντικότητα του αναφερθέντος συμβολαίου, το οποίο αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του βρετανικού περιοδικού New Statesman.

Σε άρθρο του, στην ιστοσελίδα της εφημερίδας Guardian, ο Τζέιμς Μπολ, πρώην βοηθός του Wikileaks, δήλωσε ότι ο Ασάντζ έδωσε στον ίδιο και σε άλλους εργαζόμενους στον ιστότοπο αντίγραφα ενός εγγράφου στη διάρκεια συνάντησης που είχαν στην έπαυλη στη Βρετανία, όπου διαμένει ο Ασάντζ από τότε που αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση από δικαστήριο της Βρετανίας.

Ο Μπολ αρνήθηκε να το υπογράψει σύμφωνα με τα λεγόμενα του και ο Ασάνζ «συνέχισε επί δύο ώρες- φωνάζοντας- να του εξηγεί γιατί πρέπει να το υπογράψει διαφορετικά θα έθετε σε κίνδυνο τις ζωές όλων εκείνων που ήταν παρόντες και δεν θα τον εμπιστεύονταν ποτέ ξανά.». Ο Μπολ εντάχθηκε στη συνέχεια στην Guardian, αλλά αναφέρει ότι άλλοι εργαζόμενοι στον Wikileaks τον πίεσαν να υπογράψει το συμβόλαιο. Αλλά πρόσθεσε ότι ποτέ δεν υπέγραψε πριν φύγει από τον ιστότοπο.

Ο Ασάντζ έχει απειλήσει με αγωγές διάφορους επικριτές και εχθρούς του, μεταξύ των οποίων και την Guardian, με την οποία στο παρελθόν είχε συνεργαστεί στενά, καθώς και τον ίδιο τον Ντόμσαϊτ-Μπεργκ, χωρίς, ωστόσο, να έχει πραγματοποιήσει τις απειλές του.

Ο Τζούλιαν Ασάντζ αντιμετωπίζει αίτημα έκδοσης από την Σουηδία για σεξουαλικό αδίκημα για το οποίο κατηγορείται
Πηγή: skai.gr