Tepco: Σε 6 με 9 μήνες υπό έλεγχο η ραδιενέργεια

Η Τepco, η εταιρεία που διαχειρίζεται τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, στον οποίο σημειώθηκε ατύχημα μετά τον σεισμό της 11ης Μαρτίου, εξέφρασε την Κυριακή την εκτίμηση πως θα απαιτηθούν περίπου τρεις μήνες για να αρχίσει να μειώνεται η ραδιενέργεια και περίπου έξι με εννέα μήνες για να ψυχθούν οι αντιδραστήρες του.

«Εκτιμούμε πως θα χρειασθεί περίπου ένα τρίμηνο για να καταφέρουμε να αρχίσουν να μειώνονται τα επίπεδα της ραδιενέργειας», εξήγησε ο Τσουνεχίσα Κατσουμάτα, πρόεδρος της εταιρείας Tokyo Electric Power (Tepco).

«Αφότου έχει περαιωθεί η πρώτη φάση, θα απαιτηθούν άλλοι τρεις με έξι μήνες προτού κατορθώσουμε να μειώσουμε τις διαρροές ραδιενέργειες σε πολύ χαμηλά επίπεδα», μειώνοντας τη θερμοκρασία στους αντιδραστήρες και τις δεξαμενές αποθήκευσης του χρησιμοποιημένου καυσίμου, τόνισε ο ίδιος σε συνέντευξη Τύπου.

Παράλληλα, η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την Κυριακή μία κοινή πρωτοβουλία, που θα συμπεριλαμβάνει τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, για την ανοικοδόμηση των βορειοανατολικών περιοχών της χώρας, που έχουν καταστραφεί από τον σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου.

Ο ιάπωνας ΥΠΕΞ Τακεάκι Ματσουμότο ανακοίνωσε, μετά τη συνάντησή του με την αμερικανίδα ομόλογό του Χίλαρι Κλίντον, πως αντιπρόσωποι επιχειρήσεων από τις δύο χώρες πρόκειται να συνεργασθούν για την ανοικοδόμηση των περιοχών που έχουν πληγεί.

«Η Ιαπωνία πρόκειται να δημοσιεύσει το σχέδιο ανοικοδόμησής της και επιθυμούμε τη συνεργασία με τις ΗΠΑ και άλλες χώρες προκειμένου να αρχίσουμε την τάχιστη εφαρμογή του», τόνισε ο ίδιος στην συνέντευξη Τύπου.

Η Κλίντον έφθασε στην Ιαπωνία, συνοδευόμενη από τον πρόεδρο του αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Τομ Ντόνοχιου, προκειμένου να προσδώσει κύρος και να προωθήσει την κοινή πρωτοβουλία.

«Εμείς δεσμευόμεθα να προσφέρουμε ακόμη περισσότερο την αποφασιστική υποστήριξή μας στην ανοικοδόμησή σας», τόνισε στην ίδια συνέντευξη Τύπου η Κλίντον.

«Έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στις δυνατότητες της Ιαπωνίας για να εμφανίσει στους ερχόμενους μήνες την αντοχή που όλοι διαπιστώσαμε στη διάρκεια της κρίσης, και ενώ ανακαταλαμβάνει την πολύ σημαντική της θέση στον κόσμο», τόνισε η Κλίντον.

Σύμφωνα με τις ιαπωνικές αρχές, το κόστος των ζημιών στις πληγείσες ζώνες ανέρχεται στα 25 τρισ. γιεν (210 δισ.ευρώ), χωρίς βεβαίως να συνυπολογίζονται οι ευρύτερες συνέπειες από το πυρηνικό ατύχημα στη Φουκουσίμα.
Πηγή: skai.gr