Φουκουσίμα: Δεν αποκλείει πυρηνική καταστροφή το Τόκιο

Φόβους ότι οι ράβδοι του πυρηνικού καυσίμου στο εργοστάσιο της Φουκουσίμα έχουν αρχίσει να λιώνουν, εκφράζουν οι ιαπωνικές αρχές και δεν αποκλείουν πλέον το ενδεχόμενο μιας πυρηνικής καταστροφής.

Νωρίς το πρωί μετρήθηκαν πολύ υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας σε νερό που διέρρευσε από τον αντιδραστήρα 2.

Εκπρόσωπος της διαχειρίστριας εταιρείας Tepco έκανε λόγο την Κυριακή για ποσοστό ραδιενέργειας 10 εκατομμύρια φορές υψηλότερο του επιτρεπομένου, ωστόσο εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε αργότερα ότι η ανακοίνωση ήταν ανακριβής και ζήτησε συγγνώμη από το κοινό.

. Προκειμένου να αποτραπεί η πυρηνική καταστροφή πρέπει επειγόντως να ψυχθούν οι αντιδραστήρες και να λειτουργήσει το κύκλωμα ψύξης το οποίο τέθηκε εκτός λειτουργίας εξαιτίας του σεισμού και του τσουνάμι που έπληξαν την περιοχή προκαλώντας τον θάνατο 10.418 ανθρώπων, ενώ 17.072 εξακολουθούν να είναι αγνοούμενοι.

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Γιούκιο Εντάνο παραδέχτηκε ότι οι επιχειρήσεις στις πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι ιδιαίτερα επίπονες και ότι η απουσία προόδου είναι απογοητευτική απέναντι σε αυτή την καταστροφή, τη χειρότερη που βιώνει η χώρα μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Θα θέλαμε να δώσουμε ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για το πότε θα επιλυθεί το πρόβλημα. Όσοι εργάζονται στο εργοστάσιο το ίδιο σκέφτονται. Ωστόσο δεν μπορώ να είμαι περισσότερο αισιόδοξος από την πραγματικότητα», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε δηλώσεις του στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ΝΗΚ.

Επιπλέον αντλίες για την αφαίρεση νερού βάζει η Tepco
Οι εργασίες άντλησης ιδιαίτερα ραδιενεργού ύδατος από αντιδραστήρες του πυρηνικού εργοστασίου της Φουκουσίμα διακόπηκαν λίγο μετά την έναρξή τους, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της διαχειρίστριας εταιρίας Tokyo Electric Power, ενώ το επίπεδο της ραδιενέργειας που μετρήθηκε στη θάλασσα αυξήθηκε.
Εκπρόσωπος της Tepco εξήγησε ότι μια αντλία τοποθετήθηκε στην αίθουσα της τουρμπίνας, πίσω από τον αντιδραστήρα 1, προκειμένου να αφαιρεί ποσότητα νερού που διέρρευσε πιθανώς από μια βαλβίδα ή μια ελαττωματική σωλήνωση.

Ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής Υπηρεσίας Ατομικής Ασφάλειας Χιντεχίκο Νισιγιάμα ανακοίνωσε ότι δύο επιπλέον αντλίες θα προστεθούν λόγω του μεγάλου όγκου του ύδατος που πρέπει να αφαιρεθεί.

Η Tepco ανακοίνωσε ότι θα ακολουθήσει την ίδια διαδικασία και για τον αντιδραστήρα 2, του οποίου η αίθουσα που στεγάζει την τουρμπίνα πλημμύρισε από νερό έχει πολύ υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας.
«Θα εγκαταστήσουμε μια αντλία και θα αφαιρέσουμε το νερό διοχετεύοντάς το σε έναν πυκνωτή», διευκρίνισε ο εκπρόσωπος προσθέτοντας ότι ο πυκνωτής χρησιμοποιείται για την ψύξη του ατμού, με τον οποίο λειτουργεί η τουρμπίνα και αποστέλλει το υγροποιημένο ύδωρ στον αντιδραστήρα.

Πεντακόσιοι τεχνικοί, πυροσβέστες και στρατιώτες εργάζονται νυχθημερόν στη Φουκουσίμα Νταϊίτσι (Φουκουσίμα αριθμός 1) για να επιτύχουν την ψύξη των αντιδραστήρων χρησιμοποιώντας αντλίες νερού, ηλεκτρικές αντλίες και μια αντλία από σκυρόδεμα που φέρει έναν βραχίονα 50 μέτρων για να φθάνει το επίπεδο των δεξαμενών όπου υπάρχουν τα αναλωθέντα πυρηνικά καύσιμα.

Επί δύο εβδομάδες στις εγκαταστάσεις γίνονταν ρίψεις νερού από τη θάλασσα αλλά καθώς το αλάτι από το θαλασσινό νερό μπορεί να προκαλέσει διάβρωση, η εταιρία αποφάσισε να χρησιμοποιεί στο εξής γλυκό νερό.

"Δεν υπάρχει η παραμικρή επίπτωση από τη ραδιενέργεια στην Ελλάδα"
Απολύτως καθησυχαστική είναι η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας για τις μετρήσεις ραδιενεργών στοιχείων στον ελληνικό χώρο.

Οπως αναφέρει, «δεν υπάρχει η παραμικρή επίπτωση στην υγεία ή στο περιβάλλον. Δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας και δεν απαιτείται η λήψη οποιουδήποτε μέτρου προστασίας».

Σύμφωνα με την επιτροπή, οι μετρήσεις έδειξαν ίχνη ραδιενέργειας τόσο χαμηλά που δεν ανιχνεύονται καν από τους σταθμούς έγκαιρης ειδοποίησης.
Πηγή: skai.gr