«Μάχη» να δώσουν ρεύμα στον αντιδραστήρα

Δύσκολη καθίσταται η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στον αντιδραστήρα 2, παραδέχθηκε η εταιρία που διαχειρίζεται τον κεντρικό πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία. Εκπρόσωπος της υπηρεσίας πυρηνικής και βιομηχανικής ασφάλειας πάντως εξέφρασε την αισιοδοξία του για την προσπάθεια και την ελπίδα ότι η ηλεκτροδότηση θα έχει αποκατασταθεί ως τις 18:00 (τοπική ώρα, 11:00 ώρα Ελλάδας), όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Μηχανικοί κατάφεραν να συνδέσουν καλώδια στους αντιδραστήρες αριθμός 1 και 2 και ήλπιζαν να αποκαταστήσουν την ηλεκτροδότηση ώστε να τροφοδοτούν τους αντιδραστήρες με νερό για να ψύχονται, όπως και στους αντιδραστήρες αριθμός 3 και 4. Ωστόσο η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) του ΟΗΕ εξέφραζε επιφυλάξεις για το κατά πόσον θα είναι δυνατόν τα συστήματα ψύξης να επαναλειτουργήσουν κανονικά.

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης είπε ότι επιτεύχθηκε ως ένα βαθμό σταθεροποίηση στον αντιδραστήρα 3, όπου η κατάσταση ήταν κρίσιμη. Μηχανικοί χρησιμοποιούν γεννήτριες που λειτουργούν με ντίζελ για τους αντιδραστήρες 5 και 6. Η θερμοκρασία του αναλωθέντος καυσίμου σε αυτούς "επιστρέφει στο κανονικό", ανέφεραν οι αρχές.

Στην περίπτωση που οι μηχανικοί δεν μπορέσουν να ψύξουν τους αντιδραστήρες συζητείται ο "ενταφιασμός" του εργοστασίου, η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε στο Τσερνομπίλ της Ουκρανίας το 1986.

Πάνω από 8.000 οι νεκροί

Στους 8.133 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών στην Ιαπωνία, ενώ 12.272 είναι οι αγνοούμενοι, μετέδωσε το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Kyodo, επικαλούμενο την αστυνομία. Η αστυνομία νωρίτερα είχε εκφράσει φόβους για πάνω από 15.000 νεκρούς μόνο στην επαρχία Μιγιάγκι.
Πηγή: skai.gr