Χωρίς τέλος οι διαδηλώσεις στην Αίγυπτο

Το δρόμο προς μια ομαλή μετάβαση στη Δημοκρατία δείχνει η διεθνής κοινότητα στην Αίγυπτο, εντείνοντας την πίεση προς τον πρόεδρο Μουμπάρακ να αποχωρήσει.

Η μεταβατική λύση με στόχο τις εκλογές εμφανίζεται στο πρόσωπο του Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέϊ ο οποίος από την κεντρική πλατεία του Καϊρου αποδέχθηκε να ηγηθεί μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Κάλεσε τον Μουμπάρακ να παραιτηθεί και κάλεσε τους συμπατριώτες του να κάνουν υπομονή γιατί, η αλλαγή -όπως είπε- έρχεται σε λίγες μέρες.

Διαδηλωτές εξακολουθούν να συγκεντρώνονται στην κεντρική πλατεία Τεχρίρ του Καϊρου παρά την απαγόρευση κυκλοφορίας ενώ ο στρατός διατηρεί ρόλο επιτηρητή.

Στις συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας τις τελευταίες έξι μέρες έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 100 άτομα και οι τραυματίες ανέρχονται σε χίλιους και πλέον.

Η αναταραχή στην Αίγυπτο ανέβασε την τιμή του πετρελαίου Μπρεντ, κοντά στα 100 δολάρια το βαρέλι, στην Ασία ενώ πτωτικά κινούνται τα ασιατικά χρηματιστήρια.

Την πρόθεσή τους να αποχωρήσουν από την Αίγυπτο, έχουν εκφράσει περίπου 100 με 110 Έλληνες, δήλωσε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Πρώτη Γραμμή», ο Στέφανος Ταμβάκης, Πρόεδρος Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού.

Σημείωσε ότι στην Αίγυπτο δεν ζουν περισσότεροι από 750 έλληνες επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για τους Έλληνες και για τους ξένους γενικότερα.

Η ελληνική αποστολή στην Αίγυπτο για τον επαναπατρισμό Ελλήνων θα γίνει και τα αεροσκάφη μας είναι σε ετοιμότητα για το σκοπό, δήλωσε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Εξωτερικών, Γρηγόρης Δελαβέκουρας.

Σημείωσε πως υπάρχουν αιτήματα επαναπατρισμού κυρίως από την Αλεξάνδρεια.
Πηγή: skai.gr