«Φλέγεται» η Αίγυπτος

Αντιμέτωπος με τη μεγαλύτερη πρόκληση της τριαντάχρονης και πλέον θητείας του βρίσκεται ο Αιγύπτιος πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ, ο οποίος επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας σε όλα τα αστικά κέντρα ενώ κατέβασε το στρατό στους δρόμους σε μία προσπάθεια να αντιμετωπίσει τη μεγαλύτερη διαδήλωση από την Τρίτη.

Η κατάσταση στους δρόμους του Καΐρου είναι χαοτική. Λίγη ώρα μετά την απαγόρευση της κυκλοφορίας, στις φλόγες τυλίχθηκαν τα γραφεία του κυβερνώντος Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος (NDP) στο Κάιρο, σύμφωνα με τις εικόνες που μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα. Αναφορές κάνουν λόγο για κατάληψη του κτιρίου του υπουργείου Εξωτερικών, ενώ το Ελ Αραμπίγια μετέδωσε ότι διαδηλωτές κατέλαβαν και το κτίριο της κρατικής τηλεόρασης.

Πυροβολισμοί ακούγονται στους δρόμους του κεντρικού Καΐρου, ενώ τουλάχιστον 1.000 διαδηλωτές παραμένουν στην περιοχή από την οποία υψώνεται πυκνός καπνός. Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής στο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα, οι διαδηλωτές πυρπολούν αστυνομικά τμήματα και γραφεία του κυβερνώντος κόμματος. Ο στρατός άνοιξε πυρ όταν διαδηλωτές προσπάθησαν να ανέβουν πάνω στα άρματα που βγήκαν στους δρόμους για να επιβάλουν την απαγόρευση κυκλοφορίας. Ιατρικές πηγές κάνουν λόγο για τουλάχιστον πέντε νεκρούς και περισσότερους από 800 τραυματίες.

Όπως έγινε γνωστό ο πρόεδρος Μουμπάρακ πρόκειται να απευθύνει διάγγελμα μέσα στις επόμενες ώρες. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ενδέχεται να ανακοινώσει τον ανασχηματισμό της κυβέρνησής του.

Ηγετικό πρόσωπο των κινητοποιήσεων με αίτημα τον τερματισμό της 30χρονης κυριαρχίας του Χόσνι Μουμπάρακ, αναδείχθηκε ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, γνωστός από την θητεία του στην Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας και κάτοχος του Νόμπελ Ειρήνης. Όπως έγινε όμως γνωστό, ο Μπαραντέι τέθηκε ήδη σε κατ΄οίκον περιορισμό.

Σε ανακοίνωσή του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαρακτηρίζει ζωτικής σημασίας για το μέλλον της Αιγύπτου τις μεταρρυθμίσεις, ενώ το Φόρειν Όφις συστήνει αυτοσυγκράτηση σε όλες τις πλευρές και χαρακτηρίζει νόμιμα τα αιτήματα των διαδηλωτών.

Τέλος, ο οίκος FITCH αναθεώρησε προς το κάτω και με αρνητικό πρόσημο την αιγυπτιακή οικονομία.

Κανένας Έλληνας

Δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής αναφορές για Έλληνες που να βρίσκονται σε κίνδυνο στην Αίγυπτο. Σύμφωνα με σχετική του ανακοίνωση, αυτή τη στιγμή υπάρχει μεγάλη τεχνική δυσκολία στην πραγματοποίηση επικοινωνιών, αλλά από τις επαφές της Πρεσβείας και των Προξενείων με τις οργανώσεις των Ελλήνων, τη Μονή Σινά, το Πατριαρχείο και τις ελληνικές επιχειρήσεις, δεν υπάρχουν αναφορές για Έλληνες που να βρίσκονται σε κίνδυνο. Το υπουργείο θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά την κατάσταση.

Ταξιδιωτικές οδηγίες

Η Γαλλία κάλεσε τους υπηκόους της που βρίσκονται στην Αίγυπτο να «περιορίσουν τις μετακινήσεις τους «στις απολύτως απαραίτητες» λόγω της κοινωνικής αναταραχής και των συγκρούσεων που σημειώνονται στη χώρα.
Ταξιδιωτική οδηγία για την Αίγυπτο εξέδωσαν επίσης το Βέλγιο, η Γερμανία και η Δανία που καλούν τους υπηκόους τους να αποφεύγουν τις τρεις μεγάλες πόλεις, Κάιρο, Αλεξάνδρεια και Σουέζ, όπου οργανώνονται αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.
Πηγή: skai.gr