Ναι στο σχέδιο Αναν αποφάσισε το ΔΗΣΥ

Η ψηφοφορία, η οποία δεν ήταν μυστική και έγινε δια της ανατάσεως των χειρών με μπλε και κόκκινες κάρτες, αμφισβητήθηκε από ορισμένους συνέδρους, οι οποίοι μάλιστα παρουσιάστηκαν ακόμη και με τρεις κάρτες ο καθένας.
Πάντως ο πρόεδρος του κόμματος Νίκος Αναστασιάδης αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανέφερε ότι η επίσημη απόφαση του ΔΗΣY είναι υπέρ του σχεδίου Αναν
Nωρίτερα κατά την ομιλία του κατηγόρησε τον Τάσσο Παπαδόπουλο για παραπληροφόρηση. Ο ίδιος κατέθεσε την εισήγησή του για θετική ψήφο «με απόλυτο όμως σεβασμό στην αντίθετη άποψη», όπως ανέφερε, εκτιμώντας ότι η επιλογή του ΝΑΙ στο δημοψήφισμα, ανοίγει το δρόμο για επανένωση της Κύπρου.
Συγκινησιακά φορτισμένη ήταν η ομιλία του τέως προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη ο οποίος απηύθυνε έκκληση για ΝΑΙ στο δημοψήφισμα, προειδοποιώντας ότι το ΟΧΙ θα σημαίνει την οριστική διχοτόμηση.
Το ΑΚΕΛ, από τη πλευρά του, επιμένει στην αναβολή των δημοψηφισμάτων, ενώ νέα δημοσκόπηση δείχνει το 78% των ελληνοκυπρίων να προκρίνει το ΟΧΙ» στο σχέδιο Ανάν.
>Αναβολή ζητά το ΑΚΕΛ

Το ΑΚΕΛ, από τη πλευρά του, επιμένει στην αναβολή των δημοψηφισμάτων. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, πάντως, υπενθύμισε τη θέση του κ. Παπαδόπουλου ότι η αναβολή θα πρέπει να συνοδεύεται με διαπραγμάτευση επί του σχεδίου και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο σύγκλησης του εθνικού συμβουλίου για το θέμα.
Σχολιάζοντας το ψήφισμα της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που καλεί το κυπριακό λαό να πει ΝΑΙ στο σχέδιο, ο κ. Χρυσοστομίδης δήλωσε ότι η ΕΕ είναι υποχρεωμένη να αποδεχθεί τη βούληση του λαού
> Οι δημοσκοπήσεις

Εντωμεταξύ συντριπτικό «ΟΧΙ» λένε στο σχέδιο οι Ελληνοκύπριοι σύμφωνα με τηλεφωνική δημοσκόπηση της κυπριακής εταιρείας Ράι για λογαριασμό του MEGA. Συγκεκριμένα το 78% απαντά «επί της ουσίας ΟΧΙ» στο σχέδιο Ανάν, το 62% λέει «σίγουρα όχι» και ένα 16% «μάλλον όχι».
Στον αντίποδα, «σίγουρα ΝΑΙ» απαντά μόλις το 8% και «μάλλον ΝΑΙ» το 9%, ενώ το 5% λέει «Δε γνωρίζω, δεν απαντώ».
Παράλληλα το 55% συμφωνεί με την αναβολή του δημοψηφίσματος, ενώ το 43% διαφωνεί. Επιπλέον το 71% πιστεύει πως η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να πάρει ανοιχτά θέση για το σχέδιο Ανάν, ενώ το 25% το αντίθετο.
> OXI Ντενκτάς

Εν τω μεταξύ κατά του σχεδίου Ανάν τάχθηκε εκ νέου, ο τουρκοκύπριος ηγέτης. Μιλώντας στην τουρκική εθνοσυνέλευση, ο κ Ντενκτάς τόνισε ότι ενώ μέχρι σήμερα η τουρκική πλευρά είχε μια φωνή, σήμερα είναι διχασμένη εξαιτίας του σχεδίου Ανάν.
Σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει την αρνητική του στάση απέναντι στο σχέδιο τόνισε ότι το κείμενο δίνει στους ελληνοκυπρίους, τη δυνατότητα να ελέγξουν στο μέλλον ολόκληρη την Κύπρο.
> Οικονομική βοήθεια

Την ίδια ώρα, το Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε ότι θα αναγνωρίσει την κατεχόμενη βόρεια Κύπρο, εάν δεν υπάρξει θετικό αποτέλεσμα από το δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου εξαιτίας ενός «όχι» των Ελληνοκυπρίων.
Κατά την προπαρασκευαστική διάσκεψη των διεθνών δωρητών στις Βρυξέλλες για το κόστος εφαρμογής του σχεδίου Ανάν, οι ΗΠΑ υποσχέθηκαν οικονομική βοήθεια ύψους 400 εκατομμυρίων δολαρίων, εάν εγκριθεί το σχέδιο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ και η Βρετανία 37 εκατομμύρια δολάρια.
Σύμφωνα με την ΕΕ, η Κύπρος θα χρειαστεί 2 δισεκατομμύρια ευρώ για τα επόμενα 5 χρόνια.
Πηγή: skai.gr