"Θα συντρίψουμε κάθε διαδήλωση"

Το ιρανικό καθεστώς προειδοποίησε την Πέμπτη ότι θα "συντρίψει" κάθε διαδήλωση που θα οργανωθεί για την επέτειο των φοιτητικών ταραχών της 9ης Ιουλίου του 1999 που είχαν συγκλονίσει την ιρανική πρωτεύουσα για πολλές ημέρες.

"Καμία άδεια δεν έχει δοθεί για συγκέντρωση ή διαδήλωση. Εάν ορισμένοι θέλουν να προβούν σε ενέργειες κατά της ασφάλειας υπό την επιρροή αντεπαναστατικών τηλεοπτικών δικτύων, θα συντριβούν από το λαό", προειδοποίησε ο κυβερνήτης της Τεχεράνης Μορτεζά Ταμαντόν, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Irna.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, προκηρύξεις που κυκλοφόρησαν καλούν σε συγκέντρωση στις 16:00 τοπική ώρα (14:00 ώρα Ελλάδας) μπροστά από το πανεπιστήμιο της Τεχεράνης για την επέτειο των φοιτητικών διαδηλώσεων που κατεστάλησαν βίαια από το καθεστώς.

Η διαδήλωση αυτή, εάν πραγματοποιηθεί, θα είναι η πρώτη μετά την επικύρωση του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών και της επανεκλογής του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ.

Κάθε χρόνο, φοιτητικές οργανώσεις πραγματοποιούν εκδηλώσεις για την επέτειο των ταραχών του Ιουλίου του 1999 που ξεκίνησαν ύστερα από επίθεση αστυνομικών στους πανεπιστημιακούς κοιτώνες της Τεχεράνης.

Οι φοιτητές συγκεντρώθηκαν στο πανεπιστήμιο για να διαμαρτυρηθούν για το κλείσιμο της εφημερίδας Σαλάμ. Σύμφωνα με επίσημο απολογισμό, κατά τις συγκρούσεις με την αστυνομία σκοτώθηκε ένας άνθρωπος.
Πηγή: skai.gr