"Πράσινο φως" για τη Συνθήκη της Λισαβόνας

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Γερμανίας απεφάνθη την Τρίτη ότι η Συνθήκη της Λισαβόνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι συμβατή με το γερμανικό Σύνταγμα, αλλά ζήτησε αλλαγές στην εθνική νομοθεσία πριν η συνθήκη επικυρωθεί επίσημα.

Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου στην Καρλσρούη αφαιρεί ένα εμπόδιο για την επικύρωση της Συνθήκης, που έχει στόχο μια ισχυρότερη ηγεσία στην ΕΕ, μια πιο αποτελεσματική ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική και ένα δικαιότερο σύστημα λήψης αποφάσεων.

Και τα 27 κράτη - μέλη πρέπει να επικυρώσουν τη Συνθήκη της Λισαβόνας προκειμένου αυτή να τεθεί σε ισχύ.

"Συνοψίζοντας, το γερμανικό Σύνταγμα λέει 'ναι' στη Συνθήκη της Λισαβόνας αλλά ζητεί ενίσχυση των κοινοβουλευτικών ευθυνών σε εθνικό επίπεδο", δήλωσε ο προεδρεύων δικαστής Αντρέας Φοσκούλε.

Στο Ανώτατο Δικαστήριο προσέφυγαν 50 βουλευτές της Μπούντεσταγκ (Κάτω Βουλή του κοινοβουλίου) μεταξύ αυτών μέλη του συντηρητικού συνασπισμού της καγκελαρίου Αγγελα Μέρκελ και του αριστερού κόμματος.

Η Ανω και η Κάτω Βουλή του γερμανικού Κοινοβουλίου έχουν εγκρίνει τη Συνθήκη της Λισαβόνας, αλλά ο πρόεδρος Χορστ Κέλερ δεν την έχει υπογράψει αναμένοντας την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου.
Πηγή: skai.gr