Ανεβαίνει το θερμόμετρο στην Συρία: Στην Μανμπίζ ο συριακός στρατός

Ο συριακός στρατός εισέρχεται στην στρατηγικής σημασίας πόλη Μάνμπιζ στη βορειοανατολική Συρία, μεταδίδουν δημόσια συριακά μέσα ενημέρωσης. Νωρίτερα κουρδικά ΜΜΕ, ανέφεραν ότι ο στρατός ξηράς της Συρίας βρίσκεται ήδη εντός της πόλης. 

«Μονάδες του στρατού εισήλθαν στην Μάνμπιζ», μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων SANA. Τοπικός αξιωματούχος σε αυτή την πόλη που ελέγχεται από στρατιωτικό συμβούλιο το οποίο συνδέεται με τις κουρδικές αρχές, επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο την είσοδο των στρατευμάτων στην πόλη και την «ανάπτυξή τους στις γραμμές του μετώπου».

Η κατάσταση είναι ρευστή στην Μανμπίζ, καθώς δίνονται μάχες σε γύρω χωριά από τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό (FSA), ο οποίος υποστηρίζεται από την Τουρκία και αποτελείται από στρατιωτικούς του συριακού στρατού που γύρισαν την πλάτη στον Άσαντ και Κούρδους μαχητές. Ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι οι τουρκικές δυνάμεις δεν θα εισέλθουν στην πόλη έαν εκκαθαριστεί από τους «τρομοκράτες» - Κούρδους. «Οι τρομοκρατικές οργανώσεις έπρεπε να έχουν εκκαθαριστεί από την Μανμπίζ εντός 90 ημερών. Πέρασε πάνω από ένας χρόνος αλλά η Μανμπίζ δεν έχει καθαρίσει. Η Τουρκία δεν θα μπει στην Μανμπίζ εάν εκκαθαριστεί», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος. 

Ο συριακός στρατός βρίσκεται ήδη στις πόλεις Αϊν Ισά, Ταλ Ταμέρ και την Τάμπκα κοντά στην Ράκκα, δηλαδή νότια και απέναντι από τις πόλεις Ταλ Αμπιάντ και Ρας αλ Άϊν, όπου δίνονται οι μάχες των τουρκικών δυνάμεων με τους Κούρδους. Η Τουρκία υποστηρίζει ότι έχει σχεδόν υπό τον έλεγχο την Ταλ Αμπιάντ και την Ρας αλ Αϊν. Στόχος του συριακού στρατού φαίνεται να είναι προς το παρόν να δημιουργήσει ένα μέτωπο 30 χλμ μακριά από τα τουρκοσυριακά σύνορα προκειμένου να μην κινηθούν πιο νότια προς το εσωτερικό της Συρίας οι τουρκικές δυνάμεις. 

Στο Κομπανί, όπου οι Κούρδοι συμφώνησαν να επιτρέψουν την είσοδο στον συριακό στρατό, ο Ταγίπ Ερντογάν υποστηρίζει ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα καθώς υπάρχει συντονισμός με τους Ρώσους. 

Άγνωστο παραμένει το τι μέλλει γενέσθαι σε Αφρίν και Ιντλίμπ, όπου βρίσκονται τουρκικές στρατιωτικές βάσεις.    

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απαίτησε από τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να «τερματίσει την εισβολή» των ένοπλων δυνάμεων της Τουρκίας στη βορειοανατολική Συρία και να κηρύξει «άμεσα κατάπαυση του πυρός» κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής τους, γνωστοποίησε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, τα ξημερώματα της Τρίτης (ώρα Ελλάδας).

 

Πηγή: skai.gr