15 Μαρτίου: Τέσσερις «ξεχωριστές» Παγκόσμιες Ημέρες

Τέσσερις Παγκόσμιες ημέρες έχουμε να γιορτάσουμε σήμερα,15 Μαρτίου. Η καθεμία όμως δεν σχετίζεται καθόλου με την άλλη, καθώς περιλαμβάνουν από σοβαρά κοινωνικά θέματα έως και θέματα ...επαφής.

Παγκόσμια Ημέρα του Καταναλωτή


 Καθιερώθηκε το 1983 με απόφαση του ΟΗΕ, σε ανάμνηση μιας ομιλίας του αμερικανού προέδρου Τζον Κένεντι, που έθεσε τις βάσεις του καταναλωτικού κινήματος. Τονίζοντας μεταξύ των άλλων τα τέσσερα βασικά καταναλωτικά δικαιώματα: Ικανοποίηση των βασικών αναγκών, ασφάλεια, πληροφόρηση και επιλογή.

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Αστυνομικής Βαρβαρότητας

Το 1997, με πρωτοβουλία αναρχικών οργανώσεων της Ελβετίας, με αφορμή τον ξυλοδαρμό δύο παιδιών ηλικίας 11 και 12 ετών από αστυνομικούς. Η αφιέρωση της 15ης Μαρτίου στη διαμαρτυρία εναντίον της αστυνομικής βαρβαρότητας αποτέλεσε πρωτοβουλία κυρίως δύο αναρχικών οργανώσεων, της κολεκτίβας COBP κατά της αστυνομικής βίας στο Μόντρεαλ του Καναδά και της ελβετικής ομάδας «Μαύρη Σημαία».

Κατά κύριο λόγο, στόχος της ημέρας αυτής είναι η ενίσχυση των δεσμών μεταξύ ομάδων που εργάζονται άμεσα ή έμμεσα εναντίον της αστυνομικής βαρβαρότητας σε όλο τον κόσμο. Η αλληλεγγύη για τα θύματα αστυνομικής βίας λαμβάνει ιδιαίτερα οργανωμένη μορφή στον Καναδά, όπου κάθε χρόνο υπάρχει μεγάλη προσέλευση στις διαμαρτυρίες.

Παγκόσμια Ημέρα 'Yπνου

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, αναγνωρίζοντας τις διαστάσεις του προβλήματος, όρισε την τρίτη Παρασκευή του Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου. Στόχος της ημέρας είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού για τη σημασία του ύπνου για την υγεία μας και τις συνέπειες της αϋπνίας που αποτελεί ζωτική ανάγκη και απαραίτητη προϋπόθεση για καλή υγεία και ευεξία..


Παγκόσμια Ημέρα Επαφής

Ο εορτασμός καθιερώθηκε το 1953 από το Διεθνές Γραφείο Ιπτάμενων Δίσκων (IFSB).Η λοιπόν, γιορτάζεται από τους απανταχού λάτρεις της εξωγήινης ζωής. Την ημέρα αυτή οι διάφοροι «ουφολόγοι» προσπαθούν να κάνουν γνωστές τις θέσεις τους και να έλθουν σε «φιλική και ειρηνική επαφή» με εξωγήινους.


Πηγή: skai.gr