Ο άνθρωπος στον πλανήτη Δία: To Juno φωτογραφίζει την Ευρώπη - Στο κοντινότερο σημείο του φεγγαριού

Το διαστημόπλοιο αναμένεται επίσης να συγκεντρώσει δεδομένα για το εσωτερικό του φεγγαριού, όπου πιστεύεται ότι υπάρχει ένας αλμυρός ωκεανός.

Ένα διαστημόπλοιο της NASA θα πετάξει κατά μήκος ενός από τα πιο ενδιαφέροντα σημεία στο ηλιακό μας σύστημα την Πέμπτη.

Το διαστημόπλοιο Juno, το οποίο βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Δία από το 2016, ήταν προγραμματισμένο να κάνει την πλησιέστερη προσέγγισή του στο φεγγάρι Europa πετώντας σε απόσταση 222 μιλίων (358 χιλιομέτρων) από την παγωμένη επιφάνειά του.

Το Juno θα τραβήξει μερικές από τις εικόνες με την υψηλότερη ανάλυση που έχουν ληφθεί ποτέ από το κέλυφος πάγου του φεγγαριού. Το διαστημόπλοιο αναμένεται επίσης να συγκεντρώσει δεδομένα για το εσωτερικό του φεγγαριού, όπου πιστεύεται ότι υπάρχει ένας αλμυρός ωκεανός.

Το κέλυφος πάγου που απλώνεται στην επιφάνεια του φεγγαριού έχει πάχος μεταξύ 10 και 15 μιλίων (16 και 24 χιλιομέτρων) και ο ωκεανός στον οποίο βρίσκεται πιθανότατα στην κορυφή του εκτιμάται ότι έχει βάθος 40 έως 100 μίλια (64 έως 161 χιλιόμετρα).

Το όργανο Microwave Radiometer του Juno θα μελετήσει τον φλοιό του πάγου για να προσδιορίσει περισσότερα σχετικά με τη θερμοκρασία και τη σύνθεσή του. Είναι η πρώτη φορά που θα συλλεχθούν αυτού του είδους οι πληροφορίες για το παγωμένο κέλυφος τoυ.

Τα δεδομένα και οι εικόνες που καταγράφηκαν από το Juno θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ενημέρωση της αποστολής Europa Clipper της NASA, η οποία θα εκτοξευτεί το 2024.

Το Europa Clipper μπορεί να βοηθήσει τους επιστήμονες να προσδιορίσουν εάν υπάρχει ο εσωτερικός ωκεανός και αν το φεγγάρι - ένα από τα πολλά που περιστρέφονται γύρω από τον Δία - έχει τη δυνατότητα να είναι κατοικήσιμο.

Πηγή: skai.gr