Ο πλανήτης Άρης κάποτε είχε έναν γιγάντιο δακτύλιο – Τι αποκάλυψε νέα έρευνα

Ο Άρης μπορεί κάποτε να είχε ένα γιγαντιαίο δακτύλιο, ο οποίος αργότερα μετασχηματίστηκε σε ένα από τα περίεργα φεγγάρια του, σύμφωνα με νέα έρευνα. 

Ο Άρης έχει δύο μικρά, άμορφα φεγγάρια, το Phobos και το Deimos. Το Phobos βρίσκεται σε τροχιά πιο κοντά στον Κόκκινο Πλανήτη και ακολουθεί τη γραμμή του ισημερινού του Άρη. Το Deimos περιστρέφεται πιο μακριά, σε τροχιά που έχει κλίση 2 μοίρες από το επίπεδο του ισημερινού του Άρη. 

Η τροχιά του ενισχύει την ιδέα ότι το Phobos μπορεί κάποτε να ήταν ένας τεράστιος δακτύλιος που τελικά πήρε το σημερινό του σχήμα. 

Το 2017, μια ομάδα ερευνητών υποστήριξε στο περιοδικό Nature Geoscience ότι τα φεγγάρια του Άρη περνούν από κύκλους, που σκίζονται σε λεπτά δαχτυλίδια από τη βαρύτητα του πλανήτη και τελικά σχηματίζονται ξανά ως φεγγάρια. 

Σε κάθε κύκλο, το φεγγάρι που σχηματίζεται από τον δακτύλιο είναι μικρότερο από τον προηγούμενο εαυτό του, με κομμάτια των δακτυλίων να πέφτουν έξω από την τροχιά και να παρασύρονται στο διάστημα. Πάνω από δισεκατομμύρια χρόνια, γενιές φεγγαριών είχαν περάσει από αυτούς τους κύκλους, όπως υποψιάζονται οι επιστήμονες. 

Το Phobos, σύμφωνα με μια νέα θεωρία, θα μπορούσε να έχει φτιάξει το Deimos στην τρέχουσα τροχιά του.

«Το γεγονός ότι η τροχιά του Deimos δεν βρίσκεται ακριβώς στο κενό με τον ισημερινό του Άρη θεωρήθηκε ασήμαντο και κανείς δεν ενδιαφερόταν να προσπαθήσει να το εξηγήσει», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Matija Ćuk, ερευνητής στο Ινστιτούτο SETI στο Mountain View της Καλιφόρνια. 

«Αλλά μόλις είχαμε μια νέα ιδέα και την κοιτάξαμε με νέα ματιά, η τροχιά του Deimos αποκάλυψε το μεγάλο μυστικό της.» 

Δύο φεγγάρια που ακολουθούν παρόμοια μονοπάτια γύρω από έναν πλανήτη μπορούν να καταλήξουν σε μια κατάσταση που ονομάζεται «τροχιακή αντήχηση» όπου το ένα βυθίζεται πάνω-κάτω γύρω από την τροχιά του άλλου. 

Δύο φεγγάρια του Ποσειδώνα αντηχούν μεταξύ τους έτσι, για παράδειγμα. Οι επιστήμονες πιστεύουν, λοιπόν, ότι συνέβησαν σε αυτόν τον κύκλο δαχτυλιδιών-φεγγαριών και έτσι εξηγείται και η κατάσταση στον Άρη.

Το Deimos σχηματίστηκε πριν από δισεκατομμύρια χρόνια, ενώ ένας γιγαντιαίος δακτύλιος που περιβάλλει τον Άρη πήγε σε ένα φεγγάρι (ή φεγγάρια), διασκορπίστηκε σε δαχτυλίδι και στη συνέχεια σχηματίστηκε ως φεγγάρι ξανά, και ούτω καθεξής. 

Κατά τη διάρκεια μιας από αυτές τις επαναλήψεις, ένα από τα φεγγάρια (το γιγαντιαίο φεγγάρι μυστηρίου) χτύπησε το Deimos στον δακτύλιο του, και έτσι αυτό το μυστήριο φεγγάρι σχηματίστηκε σε δακτύλιο. 

Στη συνέχεια, ένα κατάλοιπο αυτού του δακτυλίου, οι επιστήμονες υποπτεύονται, ότι δημιούργησε το Phobos, το οποίο είναι ο νεότερος από τους δύο δορυφόρους του Άρη. 

Για να λειτουργήσει αυτή η θεωρία, το φεγγάρι που σχηματίστηκε από ένα δαχτυλίδι του Άρη θα χρειαζόταν να αρχίσει να απομακρύνεται από τον Άρη και να συντονιστεί με το Deimos που θα παρήγαγε τη γωνιακή τροχιά του πιο απομακρυσμένου φεγγαριού. 

Τελικά, μέρος του κύκλου θα επαναληφθεί ξανά. Το νεότερο φεγγάρι Phobos χάνει υψόμετρο πάνω από τον Άρη και οι ερευνητές αναμένουν ότι τελικά θα διαλυθεί και θα σχηματίσει έναν αποσυνθετικό δακτύλιο γύρω από τον πλανήτη. Αυτό θα αφήσει το μικρό Deimos να βρίσκεται σε τροχιά μόνο του.
 

Πηγή: LiveScience