NASA : Παραδόθηκε το τερματικό επικοινωνίας λέιζερ για την αποστολή Artemis II Moon

Tα συστήματα επικοινωνιών λέιζερ, όπως το O2O, παρέχουν αποστολές με αυξημένους ρυθμούς δεδομένων, που σημαίνει ότι μπορούν να στέλνουν και να λαμβάνουν περισσότερες πληροφορίες σε μία μόνο μετάδοση

Το σύστημα επικοινωνίας λέιζερ για την αποστολή Artemis II της NASA έφτασε στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι της NASA στη Φλόριντα για ενσωμάτωση με το διαστημόπλοιο Orion, το οποίο θα μεταφέρει αστροναύτες γύρω από τη Σελήνη για πρώτη φορά μετά τις αποστολές Apollo.

Στις 16 Νοεμβρίου 2022, η NASA εκτόξευσε την αποστολή Artemis I, μια δοκιμαστική πτήσης χωρίς πλήρωμα, που μετέφερε το διαστημικό σκάφος Orion πιο μακριά στο διάστημα από κάθε άλλη φορά. Η επόμενη αποστολή, το Artemis II, θα δοκιμάσει όλα τα συστήματα του Orion, που χρειάζονται για επανδρωμένες διαστημικές πτήσεις και θα θέσει τη βάση για μελλοντικές αποστολές στην επιφάνεια της σελήνης. Η αποστολή Artemis II θα δοκιμάσει επίσης νέες και βελτιωμένες τεχνολογίες, συμπεριλαμβανομένων των δυνατοτήτων επικοινωνίας με λέιζερ.

Το τερματικό επικοινωνιών λέιζερ του Orion είναι γνωστό ως σύστημα οπτικών επικοινωνιών Orion Artemis II ή O2O. Tα συστήματα επικοινωνιών λέιζερ, όπως το O2O, παρέχουν αποστολές με αυξημένους ρυθμούς δεδομένων, που σημαίνει ότι μπορούν να στέλνουν και να λαμβάνουν περισσότερες πληροφορίες σε μία μόνο μετάδοση σε σύγκριση με τα παραδοσιακά συστήματα ραδιοκυμάτων, τα οποία χρησιμοποιούν οι περισσότερες αποστολές της NASA σήμερα. Περισσότερα δεδομένα σημαίνει περισσότερες ανακαλύψεις.

«Στα 260 megabits ανά δευτερόλεπτο, το O2O είναι ικανό να στέλνει βίντεο υψηλής ευκρίνειας 4K από τη Σελήνη», δήλωσε ο Steve Horowitz, διευθυντής έργου O2O. «Εκτός από βίντεο και εικόνες, το O2O θα μεταδίδει και θα λαμβάνει διαδικασίες, εικόνες, σχέδια πτήσης και θα είναι ένας σύνδεσμος μεταξύ του Orion και του κέντρου ελέγχου της αποστολής στη Γη».

Μετά τη συλλογή δεδομένων, το O2O θα στείλει τις πληροφορίες μέσω σημάτων λέιζερ σε έναν από τους δύο επίγειους σταθμούς στο Las Cruces του Νέου Μεξικού ή στο Table Mountain της Καλιφόρνια - και οι δύο επιλέχθηκαν λόγω της ελάχιστης κάλυψης από σύννεφα. Συνθήκη απαραίτητη αφού η ποιότητα των εικόνων και των βίντεο που αποστέλλονται από το Orion μέσω του O2O θα εξαρτηθεί, εν μέρει, από την κάλυψη νέφους στους επίγειους σταθμούς.

Πριν από την παράδοσή του στον Κένεντι, το τερματικό λέιζερ O2O πέρασε από διάφορα επίπεδα περιβαλλοντικών δοκιμών για να διασφαλιστεί ότι το ωφέλιμο φορτίο μπορεί να λειτουργήσει στο σκληρό περιβάλλον του διαστήματος.

Τα τερματικά επικοινωνιών λέιζερ όπως το O2O θα επιτρέψουν σε περισσότερα δεδομένα να φτάσουν στη Γη και θα υποστηρίξουν τις προσπάθειες των επιστημόνων να διεξάγουν προηγμένες έρευνες. Τα δεδομένα που συλλέγονται από το Artemis II θα ενημερώσουν τις μελλοντικές σεληνιακές αποστολές της NASA και θα βοηθήσουν τον οργανισμό να δημιουργήσει μια μακροπρόθεσμη παρουσία στη Σελήνη και, τελικά, στον Άρη.

Πηγή: skai.gr
TAGS: NASA Artemis 1