Βλαστοκύταρρα από αμνιακό υγρό

Ομάδα Αμερικανών επιστημόνων κατάφερε να απομονώσει βλαστοκύτταρα από το αμνιακό υγρό εγκύων γυναικών, τα οποία στη συνέχεια ανέπτυξαν σε εργαστηριακό περιβάλλον.

Μέχρι σήμερα, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για την παραγωγή βλαστοκυττάρων είναι η εξαγωγή τους από ανθρώπινα έμβρυα τα οποία αναπαράγονται σε εργαστηριακό περιβάλλον ειδικά για αυτό το σκοπό.

Ωστόσο, η μέθοδος αυτή προσκρούει σε πολλά ηθικά ζητήματα και παρομοιάζεται με κανιβαλισμό από τους πολέμιους της μεθόδου αφού τα ανθρώπινα έμβρυα στη συνέχεια καταστρέφονται.

Έτσι, η έρευνα αναγκαστικά προσανατολίζεται σε άλλες μεθόδους, μία εκ των οποίων είναι η εξαγωγή βλαστοκυττάρων από τον ομφάλιο λώρο τη στιγμή της γέννας, μέθοδος που ήδη χρησιμοποιείται κατά κόρον.

Η ομάδα από το πανεπιστήμιο ιατρικής στη Βόρεια Καρολίνα απομόνωσε κύτταρα από δείγματα αμνιακού υγρού κατά τη διάρκεια διαφόρων εξετάσεων εγκυμοσύνης και στη συνέχεια τα ανέπτυξε στα εργαστήρια.

Η πρώτη διαπίστωση ήταν ότι τα συγκεκριμένα κύτταρα είχαν τη δυνατότητα να μετατραπούν σε διάφορες μορφές ενήλικων κυττάρων, στοιχείο που αποτελεί εξάλλου το κύριο χαρακτηριστικό των βλαστοκυττάρων.

Στη συνέχεια, τα κύτταρα αυτά εμφυτεύτηκαν σε ποντίκια εργαστηρίου προκειμένου να μελετήσουν την αντίδραση αυτών των κυττάρων σε ζώντες οργανισμούς. Τα αποτελέσματα ήταν και πάλι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά αφού τα συγκεκριμένα κύτταρα εξαπλώθηκαν και άρχισαν να παράγουν διάφορες χημικές ουσίες στον εγκέφαλο και στο συκώτι.

Το αποτέλεσμα που προκύπτει είναι ότι τα κύτταρα που βρίσκονται στο αμνιακό υγρό μπορούν να εξελιχθούν σε πολλές μορφές κυττάρων και να χρησιμοποιηθούν για μελλοντική χρήση κυρίως στο παιδί της γυναίκας από την οποία εξήχθησαν, αφού υπάρχει απόλυτη συμβατότητα ιστού, αλλά ακόμη και σε περιπτώσεις μερικής συμβατότητας, όπως σε συγγενείς πρώτου ή δεύτερου βαθμού.

Βρετανοί επιστήμονες εξέφρασαν αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα αυτής της μεθόδου, καθώς η συγκέντρωση μεγάλης ποσότητας αμνιακού υγρού για τη συλλογή ικανού αριθμού βλαστοκυττάρων είναι ιδιαίτερα δύσκολη.

Το αμνιακό υγρό σε πολλές περιπτώσεις χάνεται όταν «σπάσουν τα νερά» στην έγκυο προτού αυτή φτάσει στο νοσοκομείο. Έτσι, η συλλογή κυττάρων με αυτό τον τρόπο θα είναι εγγυημένη μόνο στις περιπτώσεις γέννας με την καισαρική μέθοδο, αν και σε αυτή την περίπτωση ακόμη εκφράζονται φόβοι επιπλοκής του τοκετού.
Πηγή: skai.gr