Τί θα «φορεθεί» φέτος στο Διάστημα

Στο, όχι και τόσο μακρινό, μέλλον, ιδιωτικές εταιρείες θα αναλαμβάνουν τη μεταφορά αστροναυτών από και προς τον διαστημικό σταθμό (ISS). Τόσο η Space X όσο και η Boeing, εργάζονται πυρετωδώς προς αυτή την κατεύθυνση και οι πρώτες επανδρωμένες διαστημικές πτήσεις τους, αναμένεται να διαπεράσουν τη γήινη ατμόσφαιρα μέσα στο 2018.

Όπως είναι φυσικό, τα πληρώματα του Starliner (Boeing) και του Crew Dragon (Space X) θα έχουν, τις δικές τους διαστημικές στολές με την Boeing να ολοκληρώνει πρώτη αυτή την εκκρεμότητα, παρουσιάζοντας τη νέα στολή για τους αστροναύτες της.

H στολή «Boeing Blue» προορίζεται να διαφυλάξει την σωματική ακεραιότητα των αστροναυτών που θα ταξιδέψουν ως τον ISS , επιστρέφοντας, αργότερα, στη Γη, μέσα σε κάψουλα κατασκευασμένη από τη Boeing.



Σε περίπτωση βλάβης των μηχανικών συστημάτων της κάψουλας, οι στολές αυτές με εφεδρικά συστήματα διατήρησης της ζωής, θα δώσουν πολύτιμο χρόνο στους αστροναύτες. Βέβαια για τους διαστημικούς περιπάτους έξω από τον ISS, τα  πληρώματα θα εμπιστευθούν στην εμπειρία δεκαετιών της NASA, χρησιμοποιώντας τις δικές της στολές.

Το βάρος της «Boeing Blue» δεν ξεπερνά τα 10 κιλά (μαζί με τα επιπρόσθετα αξεσουάρ) και είναι σημαντικά ελαφρύτερη από την αντίστοιχη στολή της NASA.

Για να διατηρηθεί σταθερή η θερμοκρασία εντός της στολής, η Boeing έχει ενσωματώσει ένα σύστημα πολλαπλών στρωμάτων από τα οποία είναι δυνατή η αποβολή μικροποσοτήτων νερού (και επομένως θερμότητας).

Οι ραφές στα σημεία των αρθρώσεων εξασφαλίζουν στους αστροναύτες μεγαλύτερη ευκινησία, ενώ ειδικά γάντια για οθόνες αφής, θα επιτρέπουν στο πλήρωμα του Starliner να χειρίζονται τα πάνελ ελέγχου, χωρίς να εκθέσουν τις παλάμες τους.

Τα παπούτσια των αστροναυτών είναι ειδικά σχεδιασμένα από την Reebok, και θυμίζουν περισσότερο αθλητικά στίβου, σε αντίθεση με τις χοντρές, μπότες της NASA.

Η στολή έχει σημαντικά μικρότερες εξωτερικές διαστάσεις από την Προηγμένη Στολή Διαφυγής Πληρώματος (ACES) της NASA, που χρησιμοποιείτο από το 1994 έως και το 2011, οπότε και τερματίστηκε το πρόγραμμα των διαστημικών λεωφορείων.

Για τη μελλοντική αποστολή αστροναυτών σε αστεροειδή, με το διαστημικό σκάφος Ορίων, το 2020, η NASA θα χρησιμοποιήσει κάποια αναβαθμισμένη έκδοση της στολής αυτής.

Η Boeing αποφάσισε να ράψει μπλε τις στολές των αστροναυτών της, σε αντίθεση με το πορτοκαλί των στολών της NASA, των οποίων η απόχρωση επιτρέπει τον ευκολότερο εντοπισμό των αστροναυτών, στο ενδεχόμενο υποχρεωτικής, έκτακτης προσγείωσης τους σε σκοτεινά νερά. Η μπλε στολή της Boeing ωστόσο, δεν θα βοηθήσει ιδιαίτερα σε αυτό, σχολιάζουν αναλυτές.

Η Space X δεν έχει ολοκληρώσει, ακόμη, τη δική της στολή αστροναύτη, της οποίας η τελική μορφή αναμένεται με ενδιαφέρον από το κοινό, καθώς σχεδιαστής της είναι ο Jose Fernandez, που σχεδίασε και τα κουστούμια των ηρώων για τις ταινίες Batman vs Superman και Captain America: Civil War.

Μιλώντας στο Bleep ο Φερνάντεζ έχει αποκαλύψει ο πως ο Έλον Μασκ του ζήτησε οι στολές να δείχνουν «κουλ και ηρωικές». Η απαίτηση αυτή, του ιδρυτή της Space X, είχε ως αποτέλεσμα, ο σχεδιασμός τους να ξεκινήσει αντίστροφα, «από έξω προς τα μέσα», με τον Φερνάντεζ να επιλέγει πρώτη την εξωτερική εικόνα και μετά να αναζητά τις λύσεις εκείνες που θα έκαναν τις στολές αυτές λειτουργικές στο διάστημα.

Η Space X, που σκοπεύει να απογειώσει τον πρώτο άνθρωπο στο διάστημα το 2018, αναμένεται να παρουσιάσει την στολή της, το αργότερο στις αρχές του 2018 .
Πηγή: Πηγές: Boeing/ PopSci - Επιμέλεια: Πάνος Σάκκας