«Ψάρεμα» επικίνδυνων drone με μπαζούκα διχτυών (video)

Τα drone είναι μικρά, φτηνά, με δυνατότητα «απαρατήρητης» μεταφοράς μικρών φορτιών ακόμη και σε φαινομενικά απρόσιτες τοποθεσίες. Για τον λόγο αυτό, αρκετές χώρες έχουν ήδη δημιουργήσει ειδικές μονάδες προστασίας απέναντι σε μια ενδεχόμενη κακόβουλη χρήση αυτών των τηλεχειριζόμενων σκαφών, που κυμαίνονται από την δημιουργία επιθετικών drone μέχρι την εκπαίδευση γερακιών. 

Την Παρασκευή, η βρετανική OpenWorks Engineering παρουσίασε ένα ακόμη όπλο στην φαρέτρα κατά των ασύμμετρων τρομοκρατικών απειλών, το SkyWall. Πρόκειται για έναν πανίσχυρο μπαζούκα που εκτοξεύει δίχτυα κατά των ιπτάμενων drone και βγαίνει σε τρεις διαφορετικές εκδόσεις με παρόμοιες δυνατότητες: το φορητό μοντέλο ώμου, τον μπαζούκα τριπόδου και την ελαφρώς ισχυρότερη μονάδα σταθερής βάσης

Και οι τρεις εκδόσεις μπορούν να εκτοξεύσουν όλους τους διαθέσιμους τύπους διχτυών: το απλό δίχτυ με βαρίδια, το δίχτυ με αλεξίπτωτο, για ομαλές προσγειώσεις των στόχων, και το ηλεκτροφόρο δίχτυ που προκαλεί παρεμβολές στα σήματα, παρεμποδίζοντας τον τηλεχειρισμό και την αποστολή δεδομένων από και προς το drone.

Η βασική έκδοση ώμου, μήκους ενός μέτρου και σαράντα εκατοστών ζυγίζει 11 κιλά.

Αν και η τιμή του παραμένει άγνωστη, το προϊόν προορίζεται αποκλειστικά για την βρετανική αστυνομία, και είναι απίθανο να φτάσει ποτέ στα ράφια των καταστημάτων.

Τα δίχτυα μπορούν να καταρρίψουν στόχους σε απόσταση έως και 110 μέτρων και διαθέτουν λογισμικό εντοπισμού ώστε να διασφαλιστεί η ευστοχία των βολών.

Πηγή: Πηγή: OpenWorks Engineering - Επιμέλεια: Πάνος Σάκκας