Παρθενικό ταξίδι για το Orion, το σκάφος που πάει τον άνθρωπο στον Άρη

Το παρθενικό του ταξίδι θα πραγματοποιήσει σήμερα Πέμπτη το αμερικανικό διαστημικό σκάφος Orion, σε μια δοκιμαστική πτήση που η NASA θεωρεί πως είναι το πρώτο βήμα στην προσπάθεια της ανθρωπότητας να κατακτήσει τον πλανήτη Άρη και άλλες περιοχές του διαστήματος.

Στόχος του Orion, όταν τελειοποιηθεί, θα είναι να μεταφέρει αστροναύτες στο αποκαλούμενο «βαθύ διάστημα». Είναι κανονικά σχεδιασμένο να μεταφέρει ως και τετραμελές πλήρωμα, όμως, δεδομένου ότι η σημερινή θα είναι η πρώτη δοκιμαστική πτήση, το σκάφος δεν θα είναι επανδρωμένο.

«Είναι κάτι τεράστιο. Η Πέμπτη είναι μια μέρα γίγαντας για εμάς», δήλωσε ο διευθυντής της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας Τσάρλι Μπόλντεν.

Η πτήση θα έχει διάρκεια περίπου 90 λεπτά και οι επιστήμονες της NASA θέλουν να δουν πώς θα ανταποκριθούν διάφορα μηχανικά συστήματα του Orion. Η εκτόξευση ήταν αρχικά προγραμματισμένη για τις 14:05 ώρα Ελλάδος, όμως μετατίθεται συνεχώς λόγω καιρικών συνθηκών και για τεχνικούς λόγους. 

Η δοκιμή της Πέμπτης σηματοδοτεί την πρώτη προσπάθεια των Ηνωμένων Πολιτειών να χρησιμοποιήσουν επανδρωμένα σκάφη στην εξερεύνηση του διαστήματος από τις αποστολές του προγράμματος Apollo, που οδήγησαν στην κατάκτηση της Σελήνης τις δεκαετίες του 1960 και του 1970.

Μεταξύ των αποστολών που ενδέχεται να αναλάβει το Orion βρίσκεται η απόπειρα προσεδάφισης επανδρωμένο σκάφους στον Άρη τη δεκαετία του 2030.
Πηγή: skai.gr