Ο ήχος του Philae κατά την προσεδάφισή του στον κομήτη 67P (ηχητικό)

Τους πραγματικούς ήχους της προσεδάφισης του οχήματος Philae στον κομήτη 67P/Churyumov-Gerasimenko έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA).

Η πρώτη προσεδάφιση του Philae, που καταγράφηκε με τη μορφή δονήσεων στα «πόδια» του οχήματος, κατέληξε σε «αναπήδηση», καθώς τα άγκιστρα που θα το «έδεναν» στον κομήτη δεν αναπτύχθηκαν, ενώ η μικρή βαρυτική δύναμη του ουράνιου σώματος δεν αρκούσε για το συγκρατήσει.

Τα στοιχεία της ESA δείχνουν πως τα «πόδια» του Philae αρχικά ήλθαν σε επαφή με ένα μαλακό στρώμα εδάφους, που είχε πάχος αρκετών εκατοστών, και στη συνέχεια «χτύπησαν» μια σκληρή επιφάνεια λίγα χιλιοστά του δευτερολέπτου αργότερα.

Ακολούθησαν τουλάχιστον δυο ακόμα αναπηδήσεις και το Philae τελικά κατέληξε σε ένα σημείο του κομήτη που δεν εκτίθεται σε φως, με συνέπεια να «κλείσει» δυο ημέρες αργότερα, καθώς δεν ήταν δυνατή η φόρτιση της μπαταρίας του με ηλιακή ενέργεια.

Πριν τεθεί εκτός λειτουργίας πάντως, το Philae πρόλαβε να συλλέξει κάποια στοιχεία από το έδαφος και την επιφάνεια του κομήτη. Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν πως στον κομήτη υπάρχουν οργανικά στοιχεία, δηλαδή ενώσεις που περιέχουν άνθρακα.

Ο άνθρακας αποτελεί τη βάση της ζωής στη Γη, ωστόσο άγνωστος παραμένει ο βαθμός πολυπλοκότητας των εν λόγω ενώσεων. Τα στοιχεία εξετάζονται από επιστήμονες.
Πηγή: skai.gr