Κλείσιμο

Τ.Ε.Π.Α. «Λεύκιππος»: πόλος επιχειρηματικής αξιοποίησης της καινοτομίας

Μόλις τριών χρονών σήμερα, το Τ.Ε.Π.Α. «Λεύκιππος» αποτελεί εξαιρετικό παράδειγμα επιτυχημένης συνύπαρξης και όσμωσης της επιστήμης και της επιχειρηματικότητας. Δημιούργημα του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», το πάρκο συνυπάρχει με το ερευνητικό κέντρο και οι συνέργιες μεταξύ των επιστημόνων και των επιχειρηματιών που φιλοξενούνται εκεί είναι διαρκείς.

Η ιδέα για τη δημιουργία του πάρκου είναι παλιά.  Από τη δεκαετία του 1990, η τότε διοίκηση του «Δημόκριτου» επιθυμούσε τη δημιουργία δομών που θα επέτρεπαν στους επιστήμονες του κέντρου να βοηθήσουν νέους ερευνητές να μετατρέψουν την έρευνά τους σε επιτυχημένα προϊόντα ή υπηρεσίες. Πρόσφατα, όμως, βρέθηκε η χρηματοδότηση για την ολοκλήρωση των υποδομών, τον εξοπλισμό δηλαδή του οικήματος που θα στέγαζε τις καινοτόμες αυτές νεοφυείς επιχειρήσεις. Έτσι, από το 2009, ο «Λεύκιππος» υποστηρίζει με επιτυχία την ανάπτυξη νέων εταιριών και ενισχύει την προσπάθειά τους να αξιοποιήσουν εμπορικά καινοτόμες ιδέες και τεχνολογίες αιχμής.

Οι υπηρεσίες που ο «Λεύκιππος» προσφέρει στις φιλοξενούμενες εταιρίες του είναι πολλές.  Εκτός από τις βασικές υπηρεσίες φιλοξενίας (κυψέλες από 20μ2 ως 50μ2, πάρκινγκ, σύνδεση στο ίντερνετ, 24ωρη φύλαξη, αίθουσες συσκέψεων και συνεδρίων, ταχυδρομική εξυπηρέτηση, φαξ κ.ά.), το πάρκο στηρίζει τις νέες καινοτόμες επιχειρήσεις, προσφέροντας πρόσβαση σε πληροφορίες για Ευρωπαϊκά και άλλα προγράμματα, βοήθεια στις διαδικασίες κατοχύρωσης πνευματικής ιδιοκτησίας, νομική υποστήριξη, πληροφορίες για χρηματοδοτικούς μηχανισμούς, χρηματοοικονομικές συμβουλές, τεχνοδιαγνώσεις, διαμεσολάβηση με άλλους φορείς για την εκτίμηση δυνατότητας εκμετάλλευσης των προϊόντων, αλλά και υπηρεσίες μάρκετινγκ. Έτσι, ο «Λεύκιππος» διασφαλίζει ότι η κάθε καινοτομική ιδέα θα δοκιμάζεται στην πράξη, με τους καλύτερους όρους!

Οι υπηρεσίες αυτές είναι μικρό κομμάτι της προστιθέμενης αξίας που προσφέρει το πάρκο στις επιχειρήσεις που φιλοξενεί, καθώς αυτές απολαμβάνουν επίσης συμμετοχή στα εκπαιδευτικά προγράμματα του Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «Δημόκριτος», χρήση της βιβλιοθήκης του και πρόσβαση στις εργαστηριακές του εγκαταστάσεις. Αυτό το τελευταίο αποδεικνύεται ιδιαίτερα σημαντικό για εταιρίες όπως η Biofylaxis, τεχνοβλαστός του Ινστιτούτου Βιολογίας, που δραστηριοποιείται στη φύλαξη βλαστικών κυττάρων και χρησιμοποιεί τόσο τις εγκαταστάσεις και τον εξοπλισμό του «Δημόκριτου», όσο και την ασφάλεια που το κέντρο απολαμβάνει. Αλλά και η συνύπαρξη με τους επιστήμονες του κέντρου, αποτελεί παράγοντα προστιθέμενης αξίας για τις φιλοξενούμενες επιχειρήσεις, καθώς σε αρκετά από τα έργα που αναλαμβάνουν, η συμβολή των επιστημόνων του «Δημόκριτου» είναι καθοριστική.

Όμως, η συνέργια είναι ένας δρόμος διπλής κατεύθυνσης: ο πρόεδρος του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», κ. Νίκος Κανελλόπουλος, σημειώνει πως «το ερευνητικό κέντρο προσδοκά να αναπτύξει πιο στενή συνεργασία με τις εταιρίες, με στόχο [αυτές] να «μπολιάσουν» τον «Δημόκριτο» με το επιχειρηματικό πνεύμα που χρειάζεται για να επιβιώσει οικονομικά», ενώ συμπληρώνει πως «παράλληλα, στόχος μας είναι ο «Λεύκιππος» να εμφυσήσει το ίδιο πνεύμα και στους φοιτητές μας, εξοικειώνοντάς τους με την ιδέα του ρίσκου, που έτσι κι αλλιώς λείπει από τη χώρα μας».

Στόχος οι συνέργιες λοιπόν, γι’ αυτό άλλωστε ο «Λεύκιππος» δέχεται εταιρίες που όχι μόνο είναι καινοτόμες, αλλά δραστηριοποιούνται σε τομείς υψηλής τεχνολογίας, συμβατούς ή και συμπληρωματικούς με το Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «Δημόκριτος» και έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν συνεργασίες με το κέντρο. Μέχρι σήμερα, πάνω από 20 τέτοιες εταιρίες έχουν εγκατασταθεί στο πάρκο, διαπρέποντας στην Ελλάδα και το εξωτερικό: εταιρίες όπως η Micro2Gen, μεταξύ των περσινών φιναλίστ του «Η Ελλάδα Καινοτομεί!» και η Infitheon Technologies, που συμμετέχει σε προγράμματα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος και είναι επίσημος προμηθευτής του ΝΑΤΟ, ή η Φάσματεκ και η Scienomics που έχουν πελάτες τους μεγάλες εταιρίες πετρελαίου, αμυντικών συστημάτων, ηλεκτρονικών και φαρμάκων από το εξωτερικό. Εταιρίες που στελεχώνονται από νέους επιστήμονες, με μεγάλες περγαμηνές και διάθεση για δουλειά. Εταιρίες που μετατρέπουν την έρευνα σε ανάπτυξη!


http://www.kainotomeis.gr/article.aspx?id=1058
Πηγή: skai.gr