Κλείσιμο

Apple: Η μεγαλύτερη σε αξία εταιρεία όλων των εποχών

Η αμερικανική εταιρεία κατασκευής υπολογιστών, έξυπνων τηλεφώνων και προγραμμάτων Apple, βρίσκεται στην "κορυφή του Ολύμπου" των εταιρειών - κολοσσών από τη Δευτέρα, όντας η μεγαλύτερη σε χρηματιστηριακή αξία εταιρεία όλων των εποχών.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, χάρη στη ραγδαία (64%) άνοδο της μετοχής της το τρέχον έτος, η αξία της Apple αποτιμάται πλέον σε περισσότερα από 620 δισ. δολάρια. Το προηγούμενο ρεκόρ κατείχε με 619 δισ. δολάρια η Microsoft, το 1999 (αν και με βάση τη σημερινή αξία του δολαρίου τα 619 δισ. δολάρια της Microsoft το 1999 θα ήταν σήμερα 850 δισ. δολάρια).

Είναι ενδεικτικό ότι τη Δευτέρα ενδοσυνεδριακά η τιμή της μετοχής της Apple έφθασε και τα 664,74 δολάρια για να υποχωρήσει στα 664,39 δολάρια. Συγκριτικά, ο πρώτος υπολογιστής της εταιρείας Apple 1 το 1976 κόστιζε 666,66 δολάρια στη λιανική, δηλαδή δεν ήταν ούτε δυο δολάρια ακριβότερος.

Σύμφωνα με αναλυτές, στην αύξηση της αξίας της Apple συνέβαλε η βεβαιότητα των επενδυτών για τo επιτυχές λανσάρισμα και την προώθηση στην αγορά των νέων προϊόντων της εταιρείας, όπως το iPhone 5 και το νέο μοντέλο iPad.

Εκτός από το iPhone και ένα "μίνι iPad,", οι αναλυτές εικάζουν ότι η Apple σχεδιάζει να κυκλοφορήσει στην αγορά και μια τηλεόραση για να ολοκληρώσει το χαρτοφυλάκιο με ηλεκτρονικά προϊόντα που διαθέτει. Η Apple συνήθως δεν αποκαλύπτει τα νέα προϊόντα της παρά μόνον λίγες εβδομάδες ή και ημέρες πριν την κυκλοφορία τους.

"Για να είσαι η μεγαλύτερη εταιρεία του κόσμου, πολλά πράγματα θα λειτουργούν καλά. Υπάρχει η αίσθηση πως ό,τι αγγίζει η Apple μετατρέπεται σε χρυσάφι" δήλωσε χαρακτηριστικά αναλυτής, απηχώντας την αντίληψη πολλών, και όχι μόνο, συναδέλφων του.
Πηγή: Επιμέλεια: Στέλιος Κάνδιας