Κλείσιμο

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν είναι αστυνόμοι του Διαδικτύου, λέει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν μπορούν να εξαναγκαστούν να παρεμποδίσουν τους χρήστες τους να κατεβάζουν τραγούδια παράνομα, καθώς αυτό θα αύξανε το κόστος τους και παράλληλα θα αποτελούσε παραβίαση της ιδιωτικής ζωής, αποφάνθηκε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εξέτασε μια υπόθεση μεταξύ δύο βελγικών εταιρειών, της SABAM και του κοινωνικού δικτύου Netlog.

Η SABAM ζήτησε από βελγικό δικαστήριο το 2009 να διατάξει το μέσο κοινωνικής δικτύωσης Netlog να σταματήσει τους χρήστες του να κατεβάζουν παράνομα τραγούδια από τη συλλογή μουσικής της SABAM. Οι βέλγοι δικαστές ζήτησαν τη συμβουλή του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Ωστόσο το Δικαστήριο στήριξε το δίκτυο Netlog. «Ο ιδιοκτήτης ενός μέσου κοινωνικής δικτύωσης δεν μπορεί να υποχρεωθεί να εγκαταστήσει ένα γενικό σύστημα φιλτραρίσματος, προκειμένου να αποτρέψει την παράνομη χρήση μουσικού και οπτικοακουστικού υλικού», είπε σε δήλωσή του το Δικαστήριο.

«Τέτοιου είδους ασφαλιστικά μέτρα θα οδηγούσαν σε σοβαρή παραβίαση της ελευθερίας του Netlog να ασκήσει τις δραστηριότητές του, καθώς αυτό θα απαιτούσε από το Netlog να εγκαταστήσει ένα περίπλοκο, ακριβό, μόνιμο σύστημα με δικά του έξοδα», συνέχισε.

Οι δικαστές είπαν επίσης ότι ο εξαναγκασμός των εταιρειών να εγκαταστήσουν φίλτρο ταυτοποίησης και ανάλυσης προσωπικών πληροφοριών ίσως παραβίαζε και την ιδιωτική ζωή και θα μπορούσε να οδηγήσει σε μπλοκάρισμα του νόμιμου περιεχομένου.

Θερμή συζήτηση
Οι υποχρεώσεις των διαδικτυακών υπηρεσιών να αστυνομεύουν την διαδικτυακή πειρατεία, έχουν προκαλέσει μεγάλη συζήτηση, καθώς οι εταιρείες ψυχαγωγίας προσπαθούν να εντείνουν τους ελέγχους.

Τον περασμένο μήνα, οι αμερικανοί βουλευτές προσπάθησαν να εισαγάγουν νομοθεσία κατά της πειρατείας, αλλά έκαναν πίσω ύστερα από το έντονο λόμπινγκ εταιρειών του διαδικτύου καθώς και τις ανησυχίες του Λευκού Οίκου. Οι εταιρείες διαδικτύου ισχυρίστηκαν ότι αυτό θα παραβιάσει την ελευθερία λόγου στο διαδίκτυο και θα είναι δύσκολο να εφαρμοστούν.

Στην Ευρώπη, χιλιάδες διαδήλωσαν κατά της ACTA, φοβούμενοι ότι η εν λόγω διεθνής συμφωνία θα περιορίσει την ελευθερία δωρεάν «κατεβάσματος» ταινιών και μουσικής, και ότι θα ενθαρρύνει την επιτήρηση στο διαδίκτυο.

Μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook, το Flick, το Twitter και το YouTube βασίζουν τα επιχειρηματικά τους μοντέλα στην ανταλλαγή απόψεων και πληροφοριών των χρηστών τους, όπως κάνει και το δίκτυο Netlog.

Η SABAM είναι μία από τις 24 ενώσεις πνευματικών δικαιωμάτων των «27» που συλλέγει τις πληρωμές εκμετάλλευσης εκ μέρους των δημιουργών, τραγουδιστών και εκτελεστών.
Πηγή: EurActiv.gr