Κλείσιμο

Ένας μανδύας που καθιστά αντικείμενα μη ανιχνεύσιμα

Επιστήμονες στην Ισπανία σχεδίασαν έναν αντι-μαγνήτη ο όποιος καθιστά αντικείμενα μη ανιχνεύσιμα από εξωτερικά μαγνητικά πεδία.

Επιστήμονες του Αυτόνομου Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης αναφέρουν ότι ο μη ανιχνεύσιμος μαγνητικός μανδύας μπορεί επίσης να αποτρέψει τη διαρροή μαγνητικού πεδίου που προέρχεται από ένα αντικείμενο. Ο αντι-μαγνήτης αυτός βρίσκεται ακόμα στο στάδιο του σχεδιασμού και μπορεί να κατασκευαστεί από υπάρχουσες τεχνολογίες και υλικά.

Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι οι εφαρμογές του επεκτείνονται από την ιατρική, μέχρι την άμυνα και την  ασφάλεια.  Ένας μαγνητικός μανδύας, για παράδειγμα, μπορεί να προστατέψει ένα πλοίο από υποβρύχιες νάρκες, οι οποίες πυροδοτούνται όταν ανιχνεύσουν το μαγνητικό πεδίο του σκάφους. Θα επιτρέψει επίσης σε ασθενείς με βηματοδότες ή με εμφυτεύματα ακοής να χρησιμοποιούν ευαίσθητα ιατρικά εξαρτήματα.

Οι επιστήμονες παραδέχονται ότι ένας τέτοιος μανδύας μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σε παράνομες εφαρμογές. Αλλά επισημαίνουν ότι αξιωματούχοι σε θέματα ασφάλειας μπορούν να λάβουν υπόψη τους την υπάρχουσα τεχνολογία όταν αναβαθμίζουν συστήματα ασφάλειας.

Η νέα αυτή μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό New Journal of Physics.

Πηγή: skai.gr