Κλείσιμο

Έλεγχο στο διαδίκτυο θέλει η Ρωσία για πολιτιστικούς λόγους

Ο ρώσος υπουργός εσωτερικών πρότεινε στις 2 Αυγούστου να τεθούν όρια στο διαδίκτυο προκειμένου να αποφευχθεί «αλλοίωση» των παραδοσιακών πολιτισμικών αξιών στους νέους, αυξάνοντας τους φόβους για ελέγχους στο «ζωηρό» ρωσόφωνο διαδίκτυο. 

Πολλοί από τους 53 εκατομμύρια χρήστες του διαδικτύου στη Ρωσία φοβούνται ότι ο σκληροπυρηνικός κύκλος του πρωθυπουργού Putin θέλει να επιβάλει όρια τύπου Κίνας στο διαδίκτυο ώστε να αποτραπεί οποιαδήποτε πιθανότητα εξεγέρσεων παρόμοιων της Αραβικής Άνοιξης ενόψει των προεδρικών εκλογών.

Ο ρώσος πρόεδρος Dmitry Medvedev έχει αποκλείσει κάθε δρακόντειο έλεγχο ενώ πρότεινε να γίνει συζήτηση για το πώς να αντιμετωπιστεί το σαφώς παράνομο περιεχόμενο όπως η παιδική πορνογραφία.

Ο υπουργός εσωτερικών Rashid Nurgaliyev είναι ο μόνος αξιωματούχος που δημόσια προτείνει όρια για πολιτιστικούς λόγους.

«Είναι απαραίτητο να εξετάσουμε μια σειρά μέτρων για να περιορίσουμε τη δράση συγκεκριμένων δικτυακών πηγών του διαδικτύου χωρίς να παραβιάζεται η ελεύθερη ανταλλαγή πληροφοριών», αναφέρει το ITAR-TASS ότι είπε σε διϋπουργική συνάντηση για την καταπολέμηση του εξτρεμισμού.

Ο υπουργός δεν διευκρίνισε ποιες ιστοσελίδες θεωρεί ότι πρέπει να περιοριστούν, αλλά επεσήμανε ότι η ρωσική νεολαία πρέπει να προστατευτεί από πιθανή διαφθορά από «ασύμμετρες» ιδέες, ειδικά στη μουσική, που πιθανώς υπονομεύσουν τις παραδοσιακές αξίες.

«Νομίζω έχει έρθει ο καιρός να διεξάγουμε έλεγχο στη χώρα για να δούμε τι ακούνε, τι διαβάζουν, τι παρακολουθούν», είπε για τη ρωσική νεολαία.

«Έχουν ξεχάσει τα ερωτικά τραγούδια του παρελθόντος, τα βαλς, κάθε τι που μας ενώνει, η προϊστορία μας και οι ρίζες μας», είπε ο 54χρονος πρώην πράκτορας της KGB.  

«Η ηλιθιότητα αναλαμβάνει τον έλεγχο της χώρας» 

«Τι μπορώ να πω; Δε θα πω καν ότι αυτό είναι απόλυτα παράλογο», είπε ο Alexei Nikitin στο μπλογκ του «Κύριοι, η ηλιθιότητα αναλαμβάνει τον έλεγχο της χώρας». 

Ο Andrei Makarevich από το διάσημο rock συγκρότημα Mashina Vremeni είπε στο τηλεοπτικό κανάλι NTV ότι τα σχόλια του ρώσου υπουργού ήταν τόσο μπερδεμένα που δεν βρίσκει λόγια να τα περιγράψει.

Ωστόσο ο ρώσος ειδήμων για θέματα μυστικών υπηρεσιών Andrei Soldatov είπε ότι οι δηλώσεις του υπουργού αποτελούν καμουφλάζ των δυνάμεων επιβολής του νόμου για τη θέσπιση ενδελεχούς ελέγχου του διαδικτύου.

«Ο Nurgaliyev…θέλει να χρησιμοποιήσει χρήματα από τον προϋπολογισμό για την παρακολούθηση του διαδικτύου», τόνισε στο Reuters. «Το γεγονός ότι οι δυνάμεις επιβολής του νόμου έχουν ξεκινήσει την ανταλλαγή πληροφοριών με εταιρείες σε αυτή τη σφαίρα μετατρέπει την ιδέα της προστασίας της ιδιωτικής ζωής σε μια ψευδαίσθηση».
Πηγή: EurActiv.gr