Οι λόγοι για τους οποίους οι Οινιάδες ζητούν ακύρωση της ΓΣ της ΕΠΟ

Την ακύρωση της ΓΣ της ΕΠΟ, που έγινε στις 19/12 και εξέλεξε ένα τακτικό και ένα αναπληρωματικό μέλος για την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή (τον Ευ. Γραμμένο και τον Π. Παπαχρήστο, αντίστοιχα) ζητεί το σωματείο Α.Ε. Οινιάδων με προσφυγή που κατέθεσε στο Διαιτητικό Δικαστήριο και η οποία θα συζητηθεί στις 17/01.

Το σωματείο, που ανήκει στη δύναμη της ΕΠΣ Αιτωλοακάρνανιας, υποστηρίζει ότι η ΓΣ θα έπρεπε να συγκληθεί με βάση τα προβλεπόμενα στον αθλητικό νόμο και όχι με βάση τα οριζόμενα στο καταστατικό της ΕΠΟ, όσον αφορά τον αριθμό και το «είδος» των εκλεκτόρων.

Προσφυγή με την οποία ζητούσε να κηρυχθεί άκυρη η σύγκλυση της ΓΣ είχε καταθέσει το ίδιο σωματείο, που δείχνει μια ασυνήθιστη επιμονή και ένα έντονο ενδιαφέρον για τη «νομιμότητα στην ΕΠΟ», τον περασμένο Δεκέμβριο.

Όμως το Διαιτητικό Δικαστήριο την απέρριψε ως εκπρόθεσμη, αποφεύγοντας να μπει στην ουσία της υπόθεσης, δηλαδή αν οι εκλογές για τους εκπροσώπους στη ΓΣ έπρεπε να γίνουν όπως προβλέπει ο αθλητικός νόμος ή βάσει του καταστατικού της ΕΠΟ.

Στην προσφυγή που κατέθεσε υποστηρίζει ότι η ΓΣ της ΕΠΟ δεν είναι νόμιμη επειδή "αντίκεινται στις διατάξεις του αθλητικού νόμου του 2015, που ρύθμιζαν εντελώς διαφορετικά τα θέματα τα σχετικά με τις αρχαιρεσίες και την σύγκληση της Γενικής Συνέλευσης της ΕΠΟ. Για αυτόν τον λόγο οι προσβαλλόμενες με την παρούσα είναι άκυρες ως αντιβαίνουσες το ισχύοντα τη επίδικη χρονική περίοδο αθλητικό νόμο και εξ αυτού του λόγου έχουμε έννομο συμφέρον να ζητήσουμε την ακύρωσή τους. Η εν λόγω Ειδική Εκλογική Γενική Συνέλευση συγκλήθηκε παράνομα και δεν είχε τη νομιμοποίηση να λάβει αποφάσεις κατ’ άρθρο 21 παρ. 1 του Καταστατικού της ΕΠΟ".

Όσον αφορά το έννομο συμφέρον του σωματείου τονίζει: «Καθίσταται δε αναπόδραστα σαφές ότι θίγονται άμεσα τα έννομα συμφέροντά μας (και με βεβαιότητα και τα συμφέροντα άλλων πρωτοβάθμιων σωματείων-μελών της), μιας και η ΕΠΟ αποφάσισε καταχρηστικά να εφαρμοσθεί διαφορετικό εκλογικό σύστημα, λιγότερο αντιπροσωπευτικό, σύμφωνα με το οποίο δεν είχαμε άμεσα λόγο στην εκλογή των αντιπροσώπων-εκλεκτόρων που θα συμμετάσχουν στην Ειδική Εκλογική Γενική Συνέλευση της ΕΠΟ και επομένως μας στέρησε αδικαιολόγητα, παράνομα και καταχρηστικά το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι, που ο αθλητικός νόμος, ως ίσχυε, προέβλεπε και επιφύλασσε για τα πρωτοβάθμια μέλη-σωματεία της ΕΠΟ, τα οποία αποτελούν το θεμέλιο και την εκλογική της βάση».

Αναφορά γίνεται και στην τροπολογία Βασιλειάδη η οποία ψηφίστηκε ανήμερα της ΓΣ της ΕΠΟ και προβλέπει ότι η εκλογή εκπροσώπων των αθλητικών ομοσπονδιών για την ΕΟΕ θα γίνεται με βάση το καταστατικό τους.

Η διάταξη χαρακτηρίζεται από το σωματείο «φωτογραφική». «Η εν λόγω διάταξη ως στόχο έχει την νομιμοποίηση της «παντοδυναμίας» των αθλητικών ομοσπονδιών-κυρίως δε της ΕΠΟ, χάριν της οποία εισήχθη προς ψήφιση η εν λόγω διάταξη-επιστρέφοντας μας στην ισχύουσα κατάσταση αυθαιρεσίας, που ίσχυε προ της ισχύος του άρθρου 15 του ν. 4326/2015, με το οποίο καταργήθηκε το πρώτο εδάφιο της παρ. 12 του άρθρου 29 του Ν. 3479/2006, που θέσπιζε μια ειδική, εξαιρετική ρύθμιση για το ποδόσφαιρο, σε σχέση με τα λοιπά αθλήματα», αναφέρεται στην αγωγή στην οποία γίνεται λόγος και για εξ’ αυτής «κίνδυνο χειραγώγησης των εκάστοτε αρχαιρεσιών»!..

Πηγή: sport-fm.gr
Πηγή: soccerplus.gr