Η τροπολογία Κωνσταντινέα φέρνει... σύγκρουση με Κοντονή

Μετωπική σύγκρουση Κοντονή – Κωνσταντινέα αναμένεται στη Βουλή την Τετάρτη 16/3, οπότε θα συζητηθεί ως κατεπείγον στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων το νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού με τίτλο «Αναγκαίες ρυθμίσεις για την εναρμόνιση της Ελληνικής Νομοθεσίας με το νέο Κώδικα Αντιντόπιγκ του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπιγκ και άλλες διατάξεις».

Η σύγκρουση των δύο αναμένεται με αφορμή τροπολογία που φέρεται έτοιμος να καταθέσει ο κ. Κωνσταντινέας σχετικά με την αλλαγή του εκλογικού συστήματος στις ομοσπονδίες και στις ενώσεις και τη θέσπιση περιορισμού θητειών στα μέλη των Δ.Σ.

Σύμφωνα, η τροπολογία θα προτείνει ως εκλογικό σύστημα την απλή αναλογική και θητεία όχι μεγαλύτερη των δύο θητειών για τα μέλη του ΔΣ.

Ο κ. Κοντονής δεν είναι επί της αρχής αντίθετος στην τροπολογία αλλά θέλει να κάνει αυτές τις αλλαγές στο «μεγάλο» νομοσχέδιο που φιλοδοξεί να καταθέσει τον Μάϊο.

Κατά τα λοιπά, το νομοσχέδιο, που αποτελεί εναρμόνιση με τα διεθνώς ισχύοντα, προβλέπει ποινές, όπως αφαίρεση βαθμών, σε ομάδες σε περίπτωση που βρεθούν ντοπαρισμένοι άνω των δύο αθλητών κατά τη διάρκεια μίας αθλητικής διοργάνωσης. Συγκεκριμένα στην περίπτωση που περισσότερα από δύο μέλη μίας αθλητικής ομάδας διαπιστωθεί ότι έχουν διαπράξει παράβαση κανόνα αντιντόπινγκ κατά τη διάρκεια μίας αθλητικής διοργάνωσης, ο εποπτεύων φορέας της συγκεκριμένης αθλητικής διοργάνωσης επιβάλει την κατάλληλη κύρωση στην ομάδα (π.χ. απώλεια βαθμών, ακύρωση από αγώνα ή αθλητική διοργάνωση, ή άλλη κύρωση), επιπροσθέτως οποιασδήποτε άλλης συνέπειας έχει επιβληθεί στους επιμέρους αθλητές που έχουν διαπράξει την παράβαση κανόνα αντιντόπινγκ.

Επίσης προβλέπεται η συγκρότηση πρωτοβάθμιου πειθαρχικού οργάνου από το ΕΣΚΑΝ, που θα συζητά τις υποθέσεις ντόπινγκ σε πρώτο βαθμό. Σε δεύτερο βαθμό οι υποθέσεις θα εκδικάζονται από το ΕΣΚΑΝ. Αυτό σημαίνει ότι σε πειθαρχικό επίπεδο, όσον αφορά το ποδόσφαιρο, ο πειθαρχικός έλεγχος του ντόπινγκ φεύγει από τη δικαιοδοσία της ΕΠΟ.

Σε άλλες διατάξεις του σχεδίου νόμου, προβλέπεται η επέκταση του ελέγχου από το Ελεγκτικό Συμβούλιο της ΓΓΑ και στους ίδιους πόρους των αθλητικών ομοσπονδιών και όχι μόνο στην κρατική επιχορήγηση. Αυτή η διάταξη αφορά τα οικονομικά της ΕΠΟ.
Πηγή: soccerplus.gr