Oλυμπιακός - Ρεάλ Μαδρίτης: Game of Thrones

Εγγλέζος στο ραντεβού με την ιστορία του θέλει να αποδειχτεί ο Ολυμπιακός. Και πώς να μην το κάνει στην πόλη που έχει ως trademark ένα τεράστιο ρολόι, το Big Ben… Η πρόκληση της κατάκτησης της Ευρωλίγκας για τρίτη φορά στην ιστορία του βρίσκεται μπροστά του, απόψε στον μεγάλο τελικό του Final 4 του Λονδίνου (22:00 – απευθείας μετάδοση από τον ΣΚΑΪ 100,3). 

Απέναντί του η Ρεάλ Μαδρίτης, αποκαλούμενη και «βασίλισσα», η οποία μπορεί μεν να έχει οκτώ τίτλους στην κορυφαία διοργάνωση, αλλά οι επτά εξ αυτών είχαν έρθει μέχρι το 1980 και ο τελευταίος το 1995. Στη Σαραγόσα. Απέναντι στον Ολυμπιακό. Που έχει την ευκαιρία να πάρει με καθυστέρηση ρεβάνς για ό,τι συνέβη προ 18 ετών. Αν και η εκδίκηση μάλλον δεν είναι καλό κίνητρο. Για ρωτήστε και την ΤΣΣΚΑ…

Πολλοί θα πουν πως ο Ολυμπιακός έχει ήδη κάνει το δύσκολο. Φτάνοντας στο Final 4 για τέταρτη φορά την τελευταία πενταετία, που ήταν και ο αρχικός μεγάλος του στόχος, αλλά κυρίως αποκλείοντας το φαβορί των «ειδικών», ΤΣΣΚΑ Μόσχας, με επιβλητικό τρόπο στον ημιτελικό και εξασφαλίζοντας το εισιτήριο στον τελικό για τρίτη φορά την τελευταία τετραετία. Σύμφωνοι, αλλά… όλοι θέλουν ΚΑΙ την κούπα.

Αυτή που θα’ ναι τρίτη στην ιστορία της ομάδας, μετά το θρίαμβο της Ρώμης το 1997 και το έπος της Πόλης το 2012, αλλά και δεύτερη συνεχής. Αυτή που θα βάλει τον Ολυμπιακό σε ένα πολύ κλειστό κλαμπ ομάδων που έχουν υπερασπιστεί τον τίτλο τους, μαζί με την Ολίμπια Μιλάνο (1987, 1988), τη Γιουγκοπλάστικα (1989, 1990, 1991) και τη Μακάμπι (2004, 2005). Και αυτή που θα πιστοποιήσει πως μία νέα υπερδύναμη έχει δημιουργηθεί στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Μία ομάδα που δεν στηρίζεται στα πολλά εκατομμύρια, αλλά στη δουλειά, τη χημεία, το μεράκι και την τεχνογνωσία. Που δεν έχει πολλά μεγάλα ονόματα και ακριβοπληρωμένους αστέρες, αλλά ένα καλοκουρδισμένο σύνολο. Που στηρίζεται σε Έλληνες και πολλούς νέους παίκτες, αλλά πλέον και έναν Έλληνα προπονητή. Που έχει μία διοίκηση η οποία εφαρμόζει ένα νέο μοντέλο κι έχει βάλει τα γυαλιά στους ζάπλουτους Τούρκους, Ρώσους και λοιπούς… χουβαρντάδες. Που έχει δημιουργήσει ξανά ένα μπασκετικό κοινό το οποίο την ακολουθεί παντού.

Τουλάχιστον 4.000 φίλοι του Ολυμπιακού θα βρίσκονται απόψε στις κερκίδες της «Ο2 Arena» προσδοκώντας να πανηγυρίσουν με την ομάδα τους μία ακόμη επιτυχία. Το ζήτησαν επιτακτικά ακόμη και στον ποδοσφαιρικό τελικό Κυπέλλου, τον οποίο δεν μπόρεσαν να χαρούν όσο και όπως θα ήθελαν παρά την κατάκτηση του τροπαίου. Και το βέβαιο είναι πως χειροκροτήσουν την αγαπημένη τους ομάδα ακόμη στην απευκταία περίπτωση που ηττηθεί, γιατί πολλές φορές μετρά το ταξίδι κι ας μη φτάσεις ποτέ στην Ιθάκη.

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας, που έχει την ευκαιρία να γίνει ο πρώτος Έλληνας προπονητής που παίρνει τον τίτλο της Ευρωλίγκας, δεν αντιμετωπίζει κανένα αγωνιστικό πρόβλημα. Εστίασε στην προετοιμασία της ομάδας του, σωματική, ψυχολογική και πνευματική. Άλλωστε μετά από έναν θρίαμβο σαν αυτόν της Παρασκευής υπάρχει ο κίνδυνος να «αδειάσουν» οι παίκτες. Από ενέργεια και όχι μόνο. Κανείς όμως δεν δείχνει διάθεση να το επιτρέψει αυτό. Το κίνητρο είναι υψηλό και η ευκαιρία να γραφτεί ιστορία στα χέρια των Πειραιωτών.

Όσο για τη Ρεάλ, πρόκειται για μία εντελώς διαφορετική ομάδα από την ΤΣΣΚΑ. Λιγότερο ογκώδη αλλά περισσότερο αθλητική και γρήγορη, λιγότερο ομαδική και αυτοματοποιημένη αλλά περισσότερο στηριζόμενη στις εμπνεύσεις των ταλαντούχων παικτών της, με λιγότερους αστέρες, αλλά με περισσότερο βάθος. Ταυτόχρονα όμως και με πολλές ομοιότητες με τον Ολυμπιακό. Χωρίς παιχνίδι με πλάτη στη ρακέτα, χωρίς βαριά κορμιά στη front line, με πολλή ενέργεια στην περιφέρεια, με διάθεση να τρέξει στο ανοικτό γήπεδο, αλλά και με «κυνήγι» των επιθετικών ριμπάουντ. Η μεγάλη διαφορά έγκειται στην εμπειρία: ο Ολυμπιακός έχει δύο παίκτες με δύο ευρωπαϊκούς τίτλους, Σπανούλη και Περπέρογλου, αλλά σχεδόν όλους τους υπόλοιπους με το περσινό παράσημο στο πέτο τους. Την ίδια ώρα κανένας παίκτης της Ρεάλ δεν έχει δώσει το «παρών» σε τελικό Ευρωλίγκας.

Με λίγα λόγια, ο Ολυμπιακός βρίσκεται μπροστά σε ένα θρυλικό επίτευγμα…

Στις 19:00 θα προηγηθεί ο μικρός τελικός με ΤΣΣΚΑ Μόσχας και Μπαρτσελόνα.
Πηγή: Πηγή: sport-fm.gr