Συνέχεια με μικρά προβλήματα στο Λονδίνο

Δύο εκατομμύρια θεατές παρακολούθησαν από κοντά τα αγωνίσματα των πρώτων τριών ημερών των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου, αριθμός που αντιστοιχεί σε πληρότητα σταδίων λιγότερη του 90%.

Η διοργανωτική επιτροπή ανακοίνωσε ότι κάθε βράδυ θα διαθέτει προς πώληση μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της εισιτήρια για αγωνίσματα της επομένης, τα οποία θα επιστρέφονται από χορηγούς και εθνικές Ολυμπιακές επιτροπές. Η εικόνα των χιλιάδων άδειων καθισμάτων έχει φέρει σε πολύ δύσκολη θέση την Επιτροπή Διοργάνωσης, με πολλά παράπονα κυρίως από Λονδρέζους που δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν εισιτήριο.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, που παρακολουθεί από κοντά την προσπάθεια των συμπατριωτών του αθλητών επέκρινε την έμφαση που έχουν δώσει οι διοργανωτές των Αγώνων του Λονδίνου στις παραχωρήσεις υπέρ των χορηγών. Ο κ. Ολάντ είπε ότι η διεκδίκηση των Αγώνων του 2024 από το Παρίσι «θα δίνει έμφαση στο χρυσό (μετάλλια) και όχι στο ρευστό».

Τα πρώτα προβλήματα στις συγκοινωνίες παρουσιάστηκαν το πρωί στο Λονδίνο λόγω τρίωρης διακοπής δρομολογίων σε μία από τις γραμμές του υπογείου που οδηγούν στο Στράτφορντ, έδρα του ολυμπιακού Πάρκου. Πάντως, τα προβλήματα στις μετακινήσεις είναι σαφώς λιγότερα από όσο προβλεπόταν, καθώς υπολογίζεται ότι 1,5 εκατομμύρια Λονδρέζοι εργάζονται αυτές τις ημέρες από το σπίτι ή σε εναλλακτικά γραφεία εκτός κέντρου πόλης. Επίσης, εκτιμάται ότι 2 εκατομμύρια κάτοικοι του Λονδίνου και των γύρω πόλεων θα επιλέξουν αυτές τις δύο εβδομάδες για τις διακοπές τους.

Το μεγάλο θέμα συζήτησης την Τρίτη ήταν οι υπόνοιες που άφησε Αμερικανός προπονητής κολύμβησης περί ντοπαρίσματος της 16χρονης Γιε Σι-γουέν, της Κινέζας χρυσής Ολυμπιονίκη στα 400 μέτρα μικτή ατομική στην κολύμβηση, η οποία σημείωσε νέο Ολυμπιακό ρεκόρ. Η Γιε έκανε τα τελευταία 50 μέτρα ελεύθερο της κούρσας της σε χρόνο ταχύτερο από τον αντίστοιχο νικητή στους άνδρες, τον διάσημο Αμερικανό Ράιαν Λόχτε. Η ίδια η αθλήτρια και η κινεζική αποστολή απέρριψαν τις κατηγορίες, ενώ οι υπεύθυνοι της WADA (Παγκόσμια Υπηρεσία Αντι-Ντόπινγκ) τόνισαν ότι οι εξετάσεις δεν έχουν δείξει κάτι παράτυπο.

Ο δε Βρετανοί πανηγύρισαν ένα ακόμα μετάλλιο, το αργυρό στην υπερπήδηση εμποδίων στην ιππασία, με την ανιψιά της βασίλισσας, Ζάρα Φίλιπς να συμμετέχει στη βρετανική ομάδα. Ο τύπος της χώρας πάντως ζητά με επιτακτικό τρόπο το πρώτο χρυσό, καθώς μια σειρά από φαβορί στα αγωνίσματά τους δεν τα έχουν ακόμα καταφέρει.

Εν τω μεταξύ, μετά τον αποκλεισμό του Ελβετού ποδοσφαιριστή Μισέλ Μαργκονέλα λόγω ρατσιστικού μηνύματος στο Twitter, η αστυνομία συνέλαβε έναν 17χρονο που ανήρτησε προσβλητικό σχόλιο στη σελίδα του 18χρονου καταδύτη Τομ Ντέιλι, με αναφορά στον πρόσφατα αποθανόντα πατέρα του.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο