«Νησιά των Θαυμάτων» στο Λονδίνο

Ένα διάλειμμα στο γκρίζο τοπίο της κρίσης προσφέρουν στους Βρετανούς και όχι μόνο οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Λονδίνου.

Την αποψινή τελετή έναρξης θα παρακολουθήσουν 80.000 θεατές παρουσία και της Βασίλισσας.
«Νησιά των Θαυμάτων» είναι ο τίτλος που επέλεξε για την τελετή έναρξης ο καλλιτεχνικός διευθυντής, βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης Ντάνι Μπόιλ, εμπνευσμένος από την Καταιγίδα του Γουίλιαμ Σαίξπηρ.

Ένα υπερθέαμα 24 εκατ. στερλινών εμπνευσμένο από την ιστορία αλλά και τον εκκεντρισμό των Βρετανών.
Δεν πρόκειται να δούμε στρατιωτικής ακρίβειας παρελάσεις εμφορούμενες από πατριωτισμό. Αυτά δεν είναι γνωρίσματα της κουλτούρας μιας πρωτεύουσας της οποίας το 40% των κατοίκων έχουν γεννηθεί εκτός Βρετανίας.

Κατά τα άλλα, το πρωί ακριβώς στις 8.12 χτύπησαν ταυτόχρονα οι καμπάνες των εκκλησιών σε όλη τη χώρα, ενώ η καμπάνα του Big Ben χτύπησε για τρία λεπτά, κάτι που έχει να γίνει από την κηδεία του Βασιλέως Γεωργίου του 6ου το 1952. Πριν από την έναρξη της τελετής, η Βασίλισσα θα υποδεχθεί στο Μπάγκιγχαμ 80 ηγέτες κρατών, εστεμμένους και μη, οι οποίοι αμέσως μετά θα μεταβούν στο Ολυμπιακό Στάδιο με λεωφορείο, με το οποίο και θα επιστρέψουν πάλι στο κέντρο του Λονδινου.

Δυσφορία για τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και το κόστος των αγώνων

Εν τω μεταξύ η Μητροπολιτική Αστυνομία απαγόρευσε πορεία οδηγών ταξί, οι οποίοι διαμαρτυρονται έντονα για την επιβολή κυκλοφοριακής λωρίδας αποκλειστικά για τα ολυμπιακά οχήματα. Είναι έντονη η δυσφορία των Λονδρέζων για τα μετρα ασφαλείας που θα διαταράξουν τη ρουτίνα τους αλλά και για αυτή καθαυτή τη διοργάνωση, το κόστος της οποίας θα ξεπεράσει τα 9 δισ. στερλίνες.

Δυσφόρησαν επίσης έντονα με τις δηλώσεις του Μιτ Ρόμνεϊ, του Αμερικανού Ρεμπουπλικανού υποψηφίου, ο οποίος αμφισβήτησε την επάρκεια της Βρετανίας να οργανώσει Ολυμπιακούς Αγώνες, ενώ βρίσκεται στο Λονδίνο για να ενισχύσει το διπλωματικό του προφίλ και να βρει χρηματοδότες. Θετικό των Αγώνων, είναι η αναβάθμιση Ανατολικού Λονδίνου, θεάτρου -πριν από ένα χρόνο- των βιαιότερων συγκρούσεων των τελευταίων 30 ετών.
Πηγή: Μαρία Καστρισιανάκη, Λονδίνο - Υπεύθ. σύνταξης: Άρης Καλτιριμτζής