Γερουλάνος σε ΕΠΟ-Λίγκα: Λίγα λόγια, πολλές πράξεις...

Το σαφές μήνυμα ότι δεν πρέπει να υπάρξει ατιμωρησία στο ποδόσφαιρο, με αφορμή τα σοβαρά επεισόδια στο ντέρμπι Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός, που δεν έληξε ποτέ, έστειλε ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος, κατά την σημερινή συνάντησή του με δημοσιογράφους. Ο κ.Γερουλάνος τόνισε ότι όλοι οι αρμόδιοι φορείς πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να υπάρξουν οι ανάλογες ποινές για τα επεισόδια που έγιναν, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι ο νέος νόμος θα λύσει πολλά προβλήματα που ταλανίζουν τον αθλητισμό.

Ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού ανέφερε ότι ζήτησε να γίνει ΕΔΕ για τα επεισόδια που αμαύρωσαν το ντέρμπι στο ΟΑΚΑ, ενώ πρόσθεσε πως, σύμφωνα με αυτά που πληροφορήθηκε, δεν είναι σίγουρος εάν υπάρχει το κατάλληλο υλικό για αξιοποίηση όσων κατέγραψαν οι κάμερες. «Η Αστυνομία προστάτευε το ΟΑΚΑ από το Σάββατο», πρόσθεσε ο κ.Γερουλάνος, ενώ είπε πως δεν γνωρίζει με ποιον τρόπο μπήκαν στο Ολυμπιακό Στάδιο οι κουκουλοφόροι. «Ελπίζω, πάντως, ότι οι τιμωρίες που θα επιβληθούν θα είναι αντίστοιχες της έκτασης των επεισοδίων που σημειώθηκαν», συμπλήρωσε. "Οσον αφορά τη διαλεύκανση της υπόθεσης είναι θέμα αστυνομικής ευθύνης. Δεν θα ήθελα να προχωρήσω σε ερμηνείες του τι έγινε».

Αναφερόμενος αμέσως μετά στην ΕΠΟ και την Σούπερ Λίγκα, τόνισε ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού: «Και οι δύο έχουν μία πολύ δύσκολη δουλειά να κάνουν. Εγώ δεν θα τους κρίνω από αυτά που λένε, αλλά από αυτά που θα κάνουν. Τα όσα έγιναν στο ΟΑΚΑ είναι ένα θέμα που ξεπερνά τα όρια του ποδοσφαίρου». Οταν ρωτήθηκε σχετικά με το αν θα πρέπει κάποια στιγμή να μην υπάρχει Αστυνομία στο γήπεδο, ο κ.Γερουλάνος είπε: «Ο,τι κι αν γίνεται σε ένα γήπεδο, ο λογαριασμός ζητείται από την Πολιτεία. Σ΄ένα εφιαλτικό σενάριο θανάτου, με την Αστυνομία να απουσιάζει από το γήπεδο, αναλογίζεστε τι θα γίνει;».

Ο κ.Γερουλάνος υπογράμμισε χαρακτηριστικά ότι όταν ένας δείχνει κάποιον άλλον, αυτό σημαίνει πως θέλει να διώξει τις ευθύνες από πάνω του, ενώ πρόσθεσε: «Θα κριθούμε από το κατά πόσο είμαστε έτοιμοι για να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Προτεραιότητά μου είναι να διορθώνουμε τα πράγματα καθώς πορευόμαστε και όχι να τα παραβλέπουμε...». Οσον αφορά το αν έπρεπε να είχε αναβληθεί το ντέρμπι, ο κ.Γερουλάνος τόνισε: «Εάν υπάρχει λόγος να μην γίνει κάποιος αγώνας, θα τον ακούσω και θα κρίνω. Πάντως, εγώ δεν είμαι υπέρ ανάλογων λύσεων. Εάν κινδυνεύουν, πάντως, άνθρωποι δεν έχω κανένα πρόβλημα να αναβληθεί». Σχετικά με τις ρήτρες βίας, ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού υπογράμμισε ότι είναι ξεχωριστές για κάθε ομάδα, ενώ επισήμανε ότι ο ΟΠΑΠ δίνει χρήματα και στις διοργανώτριες αρχές και για τους συλλόγους.

Παράλληλα, ο κ.Γερουλάνος αναφέρθηκε και στη συνάντηση που είχε με τον Μισέλ Πλατινί, κατά την σύσκεψη των υπουργών Αθλητισμού του Συμβουλίου της Ευρώπης: «Αρχικά, πρέπει να τονίσω ότι γνωρίζει πάρα πολλά πράγματα για το ελληνικό ποδόσφαιρο», είπε ο υπουργός, ενώ υπογράμμισε: «Ο Πλατινί ζήτησε να υπάρχει ομογενοποίηση της αντιμετώπισης των μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζει το ποδόσφαιρο, όπως η βία, το ντόπινγκ και η διαφθορά. Χρειάζεται διακρατική συμφωνία. Πρέπει να λυθούν πολύ μεγάλα προβλήματα. Ο Πλατινί θέτει σε αυτά τα προβλήματα και το οικονομικό fair play. Οι ζημιές του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου σε ένα χρόνο ανήλθαν σε 1,3 δισ. ευρώ. Τα προβλήματα έχουν διογκωθεί σε μεγάλο βαθμό. Ταυτόχρονα, όμως, είναι θετικό το γεγονός, ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν βρίσκεται δεν βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η UEFA».

Τέλος, ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού τόνισε: «Το ελληνικό ποδόσφαιρο περνάει μια μεταβατική φάση. Ολοι θέλουν να κάνουν ένα βήμα μπροστά, αλλά όλοι έχουν νοοτροπία παρελθόντος. Δελεάζονται από κάποιες νοοτροπίες του παρελθόντος. Τίποτα δεν αλλάζει από την μία ημέρα στην άλλη. Δεν υπάρχουν πλέον επενδυτές στο ελληνικό ποδόσφαιρο, γιατί έχει απαξιωθεί. Λίγοι βάζουν λεφτά...».
Πηγή: skai.gr