Τώρα πρόκριση με Άρσεναλ (Μαρσέιγ-Ολυμπιακός 0-1)

Κόντρα σε ατυχία και απουσίες, ο Ολυμπιακός έφυγε με παλικαρίσια νίκη από το «Βελοντρόμ» επικρατώντας 1-0 της Μαρσέιγ και μπήκε γερά στο κόλπο της πρόκρισης στην επόμενη φάση του Τσάμπιονς Λιγκ.

Ήρωας ο Φετφατζίδης που πέρασε αλλαγή και πέτυχε το νικητήριο γκολ στο 82', "τέρας" ψυχραιμίας στο φινάλε ο Μέγιερι.

Όλα για όλα την τελευταία αγωνιστική στο «Καραϊσκάκη» κόντρα στην αδιάφορη Άρσεναλ.

Η βαθμολογία:

1) Άρσεναλ 11 (5-2)
2) Μαρσέιγ 7 (4-1)
3) Ολυμπιακός 6 (5-5)
4) Ντόρτμουντ 4 (3-8)

Η 5η αγωνιστική:

Μαρσέιγ-Ολυμπιακός 0-1


Άρσεναλ-Ντόρτμουντ 2-1


Η τελευταία αγωνιστική (6/12):

Ολυμπιακός-Άρσεναλ
Ντόρτμουντ-Μαρσέιγ

Παρά τις πολλές και σημαντικές απουσίες, ο Ολυμπιακός εμφανίστηκε διαβασμένος στο Βελοντρόμ και στο α' μέρος ήταν η ομάδα, που κέρδισε τις εντυπώσεις. Οι ερυθρόλευκοι μπήκαν δυνατά στο 10λεπτο και αν ο Μέλμπεργκ ήταν λίγα εκατοστά πιο πίσω στη φάση του 10' θα άνοιγε το σκορ, αλλά ο σουηδός ήταν οφσάιντ. Οι μασσαλοί αντέδρασαν, ισορρόπησαν και ανέλαβαν την πρωτοβουλία, κερδίζοντας πέντε κόρνερ, τα οποία ήταν και ο μόνος τρόπος να απειλήσουν, αφού οι παίκτες του Βαλβέρδε είχαν κλείσει καλά τους διαδρόμους. Με εξαίρεση μία κεφαλιά του Ντιαρά, ο Ολυμπιακός αντιμετώπισε όπως έπρεπε τα στημένα, σημείο στο οποίο έχει δείξει αδυναμίες.

Από το 25λεπτο όμως οι ερυθρόλευκοι ανέβαζαν ρυθμούς σταδιακά και στις αντεπιθέσεις ήταν πολύ απειλητικοί. Ο Μιραλάς είχε πολλά κέφια και δημιουργούσε προβλήματα με την ταχύτητά του. Χάρη στο βέλγο σημειώθηκε και η σπουδαιότερη στιγμή του ημιχρόνου στο 36', με τον 24χρονο να κάνει εξαιρετικό σλάλομ, αλλά να νικιέται από τον Μανταντά, ο οποίος στη συνέχεια της φάσης έκανε σωτήρια επέμβαση σε σουτ του Χολέμπας, το οποίο μετά από κόντρα άλλαξε πορεία. Η τελευταία καλή στιγμή ανήκει πάλι στον Ολυμπιακό με τον Μανταντά και πάλι να βάζει στοπ στην προσπάθεια του Μανιάτη, που παράλληλα ανταποκρινόταν πολύ καλά ως αμυντικός χαφ.


Ο Ολυμπιακός δεν άλλαξε τακτική στην επανάληψη, αναζητώντας τις γρήγορες αντεπιθέσεις, αλλά η Μαρσέιγ διεκδίκησε με πιο πιεστικό τρόπο το γκολ, δημιουργώντας από το 50' έως το 55' επικίνδυνες καταστάσεις στην περιοχή του Μέγερι, που όμως είχε σωστές αντιδράσεις. Η απάντηση των ερυθρολεύκων ήταν ένα ανεπανάληπτο τετ α τετ του Μιραλάς στο 59', τον οποίο όμως σταμάτησε πάλι ο Μανταντά, ενώ και στη συνέχεια οι ταχύτατοι Μιραλάς, Τζιμπούρ και Χολέμπας ταλαιπωρούσαν στις αντεπιθέσεις τους το αργό αμυντικό κεντρικό δίδυμο των γάλλων.


Τη δόξα του Μανταντά θέλησε στη συνέχεια ζήλεψε ο Μέγερι, που στο 70' κράτησε ζωντανό τον Ολυμπιακό με εξαιρετική επέμβαση σε κεφαλιά του Ντιαρά. Ο Ολυμπιακός δεν πτοήθηκε και συνέχισε να ψάχνει το γκολ με τον Βαλβέρδε να προσπαθεί να τονώσει επιθετικά την ομάδα ρίχνοντας στη μάχη Γέστε και Φετφατζίδη. Και δικαιώθηκε απόλυτα ο βάσκος αφού οι δύο του συνδυάστηκαν στο 82' και ο νεαρός διεθνής έλληνας άνοιξε το σκορ με εξαιρετική εκτέλεση, στην οποία δεν είχε απάντηση αυτή τη φορά ο Μανταντά. Η Μαρσέιγ προσπάθησε για την ισοφάριση αλλά ο Μέγερι πραγματοποίησε ακόμα μία σωτήρια απόκρουση, κρατώντας τους τρεις βαθμούς για τους πρωταθλητές Ελλάδας.

Μαρσέιγ (Ντιντιέ Ντεσάν): Μανταντά, Τραορέ, Ενκούλου, Ντιαβαρά, Καμπορέ, Ντιαρά, Σεϊρού (61’ Εμπιά), Βαλμπουενά (73’ Λούτσο Γκονζάλες), Α. Αγιού, Ρεμί, Τζ. Αγιού (61’ Ζινιάκ).

Στον πάγκο: Μπρασιλιάνο, Αθπιλικουέτα, Μορέλ, Αμαλφιτανό.

Ολυμπιακός (Ερνέστο Βαλβέρδε): Μέγιερι, Μαρκάνο, Μέλμπεργκ, Παπαδόπουλος, Τοροσίδης, Μανιάτης, Μοδέστο, Φουστέρ (46’ Γέστε), Χολέμπας (75’ Φετφατζίδης), Μιραλάς, Τζεμπούρ (89’ Ποτουρίδης).

Στον πάγκο: Κοστάντσο, Φέισα, Αμπντούν, Πάντελιτς.

Διαιτητής: Νικόλα Ριτσόλι


Έκοψε εισιτήριο ο Φαν Πέρσι


Έχει πάρει φωτιά και δεν λέει να σταματήσει ο Ρόμπιν Φαν Πέρσι! Με δύο προσωπικά γκολ στο 49’ και στο 86’ ο Ολλανδός επιθετικός χάρισε στην Άρσεναλ τη νίκη εντός έδρας (2-1) κόντρα στη Μαρσέιγ και παράλληλα την πρωτιά στον όμιλο και την πρόκριση στην επόμενη φάση του Τσάμπιονς Λιγκ.

Ά Ημίχρονο


Ούτε μία αλλαγή δεν είχε η ενδεκάδα της Άρσεναλ σε σχέση με το τελευταίο ματς κόντρα στη Νόριτς, με τους οπαδούς να ζητωκραυγάζουν στο «Έμιρεϊτς» για τους «κανονιέρηδες» αλλά και για κάποιον στην εξέδρα. Ο Τιερί Ανρί έβλεπε και αυτός δίπλα τους το ματς με τον Ρότζερ Φέντερερ στο πλάι.

Το πρώτο ημίχρονο όχι μόνο δεν διεκδικούσε δάφνες ποιότητας αλλά είχε από τις λιγότερες τελικές προσπάθειες στην εστία, φέτος. Μία για τους γηπεδούχους και δύο για τους φιλοξενούμενους. Η Ντόρτμουντ ήταν αυτή που πήρε τα ηνία στα πρώτα λεπτά και προσπάθησε να αιφνιδιάσει, αρχικά με τον Καγκάουα με τον Στσέζνι να αποκρούει και στη συνέχεια με τον Λεβαντόφσκι να αστοχεί.

Η Άρσεναλ άρχισε να παίρνει τα πάνω της και να βρίσκει τα πατήματά της μετά το δεκάλεπτο με τον Βαϊντενφέλερ να επεμβαίνει για πρώτη φορά σε προσπάθεια του Φαν Πέρσι μετά από ενέργεια του Σάντος. Αργότερα χρειάστηκε να επέμβει άλλη μία φορά και να τσιμπήσει την μπάλα πριν αυτή φτάσει στον Γουόλκοτ, ενώ στην αντίπερα όχθη ο Λεβαντόφσκι στο ημίωρο δεν βρήκε και πάλι στόχο.

Β’ Ημίχρονο

Στο δεύτερο ημίχρονο η Άρσεναλ βγήκε στον αγωνιστικό χώρο με ένα πλεονέκτημα. Είχε ακόμη τρεις αλλαγές, αφού ο γερμανικός σύλλογος προχώρησε από νωρίς σε δύο αναγκαστικές με τον Μπέντερ να αποχωρεί στο 25’ και τον Γκέτσε στο 29’. Και ο προβληματισμός έγινε ακόμη εντονότερος για το γερμανικό σύλλογο μόλις στο 49΄όταν είδαν την πλάτη του Φαν Πέρσι.

Ο Σονγκ ζάλισε δύο αμυντικούς και έβγαλε τη σέντρα στο κεφάλι του Ολλανδού επιθετικού που συνέχισε να πυροβολεί ασταμάτητα σε Αγγλία και Ευρώπη και με κεφαλιά άνοιξε το σκορ, δίνοντας το πλεονέκτημα στην ομάδα του. Οι φιλοξενούμενοι ανοίχτηκαν και οι «κανονιέρηδες» βρήκαν έτσι τους χώρους για να δημιουργήσουν επιπλέον ευκαιρίες τις οποίες σπατάλησαν οι Ζερβίνιο και Γουόλκοτ.

Ο «φονιάς» Φαν Πέρσι όμως ήταν και πάλι εκεί και στο 86’ σφράγισε τη νίκη με το δεύτερο προσωπικό του γκολ διαμορφώνοντας το τελικό 2-0. Από κόρνερ του Αρτέτα, ο Βερμάελεν πήρε την πρώτη κεφαλιά με την μπάλα να φτάνει στον Ολλανδό φορ που από κοντά κεραυνοβόλησε τον Βαϊντενφέλερ για το 2-0. Το μόνο που κατάφερε η Ντόρτμουντ ήταν να μειώσει σε 2-1 με τον Καγκάουα στο 92΄ πριν ακουστεί το τελευταίο σφύριγμα της λήξης.


Συνθέσεις ομάδων

Άρσεναλ: Στσέζνι, Μερτεζάκερ, Βερμάελεν, Κοσιελνί (83’ Τζουρού), Σάντος, Αρτέτα, Ράμσεϊ, Σονγκ, Ζερβίνιο (74’ Μπεναγιούν), Γουόλκοτ (85’ Ντιαμπί), Φαν Πέρσι
Πάγκος: Φαμπιάνσκι , Φριμπόνγκ, Αρσάβιν, Σαμάκ

Ντόρτμουντ: Βάιντενφέλερ, Χούμελς, Πίστσεκ, Σαντάνα, Σμέλτσερ, Κελ (63’ Μπάριος), Γκέτσε (29' Πέρισιτς), Γκρόσκροϊτς, Μπέντερ (24’ Λάιτνερ), Λεβαντόφσκι, Καγκάουα
Πάγκος: Λάντερακ, Οβομουέλα, Μπλασικόφσκι, Γκιουντογκάν


Πηγή: skai.gr