Πόση επιστήμη χρειάζεται το ποδόσφαιρο;

Πόσα χιλιόμετρα τρέχει ένας ποδοσφαιριστής σε κάθε αγώνα; Πόσα σπριντ κάνει και με ποια ακριβώς ταχύτητα; Αυτά και άλλα ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία διατίθενται από την τρέχουσα σεζόν για την 1η και 2η Bundesliga

Τα νέα στοιχεία μπορεί να έτυχαν της θερμής υποδοχής αναλυτών και φιλάθλων, όχι όμως απαραίτητα και των ομάδων και κυρίως των ίδιων των παικτών. Όπως σημειώνει ο καθηγητής Γιούργκεν Μπούσμαν, από την Γυμναστική Ακαδημία της Κολωνίας: «Καταγράφεται πόσα μέτρα τρέχει ένας ποδοσφαιριστής σε έναν αγώνα αλλά και με ποια ένταση. Δηλαδή πόσα σπριντ κάνει και με ποια ταχύτητα. Όλα αυτά καταγράφονται πλέον με κάθε λεπτομέρεια».

Τα νέα αυτά στοιχεία μπορεί να αποδειχθούν εξαιρετικά χρήσιμα για τις ίδιες της ομάδας καθώς η σωστή και προσεκτική αξιολόγησή τους μπορεί να συμβάλει σημαντικά στη βελτίωση της ποιότητας των προπονήσεων.

Οι κίνδυνοι

Υπάρχει όμως και η άλλη όψη του νομίσματος, σύμφωνα με τον ειδικό, καθώς τα στατιστικά αυτά στοιχεία χρίζουν προσεκτικής ανάγνωσης. Ήδη αρκετοί παίκτες βρέθηκαν στο στόχαστρο αρνητικών δημοσιευμάτων του τύπου «λόγω της ταχύτητάς τους». Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται ένας παίκτης να αξιολογείται μόνον στη βάση ενός κριτηρίου, σημειώνει ο Αντρέας Ρέτιγκ, μάνατζερ της Άουγκσμπουργκ: «Είναι αποφασιστικής σημασίας να χειρίζεται κανείς σωστά αυτά τα δεδομένα, να τα διαβάζει και να τα αξιολογεί σωστά. Εάν για παράδειγμα η ταχύτητα ήταν το πιο σημαντικό, τότε όλες οι μάνατζερ θα έπρεπε να ψάχνουν μαραθωνοδρόμους».

Την καταγραφή των στοιχείων έχει αναλάβει η εταιρία Impire που εδώ και χρόνια καταγράφει τα στατιστικά στοιχεία που γνωρίζουν οι περισσότεροι, όπως κατοχή μπάλας κτλ. Η συλλογή και καταγραφή των νέων εξειδικευμένων δεδομένων δεν ήταν μια εύκολη υπόθεση. Σε συνολικά 35 γήπεδα έπρεπε να εγκατασταθούν νέα ειδικά ηλεκτρονικά συστήματα μέτρησης ενώ δεκάδες υπάλληλοι της εταιρίας χρειάστηκαν μετεκπαίδευση και ειδικά σεμινάρια. Όπως εξηγεί ο διευθύνοντας σύμβουλος της Impire Χάραλντ Κάιλμπαχ:

«Πριν την έναρξη της σεζόν δεν καταφέραμε να κάνουμε ένα στρες τεστ. Έτσι δεν αποκλείουμε στην 1η και 2η αγωνιστική να παρουσιάστηκαν προβλήματα τα οποία όμως μειώθηκαν σημαντικά από την 3η αγωνιστική».

Πηγή: skai.gr