Τουρκικά fake news και συκοφαντίες κατά της Ελλάδας - Η επανάληψη ενός ψέματος δεν το καθιστά αλήθεια, απαντά η Αθήνα

«Η μονότονη επανάληψη ενός ψέματος δεν το καθιστά αλήθεια και αυτό το έχει αντιληφθεί όπως διαπιστώνουμε το σύνολο της διεθνούς κοινότητας», σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Της Πηνελόπης Γκάλιου

Την ώρα που η Αθήνα απολαμβάνει τη στήριξη εταίρων και συμμάχων έναντι του τουρκικού παροξυσμού και πριν κλείσει εικοσιτετράωρο από το κοινό μήνυμα Μητσοτάκη – Μακρόν από το Μέγαρο των Ηλυσίων κατά του τουρκικού αναθεωρητισμού, η Άγκυρα συνεχίζει αδιάκοπα τη διαστρέβλωση της πραγματικότητας επιμένοντας να συκοφαντεί την Ελλάδα αλλά και ανασύροντας από τα συρτάρια του τακτικισμού της κάθε "πρόσφορο μέσο" προπαγάνδας, από τα fake news και το κουρέλιασμα της ιστορίας, μέχρι να στήνει προβοκάτσιες και να συνεχίζει τις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου της Ελλάδας.

Είναι πασιφανές άλλωστε, για μία ακόμη φορά, πως η συνάντηση κορυφής του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Γάλλο πρόεδρο στο Παρίσι, έδωσε νέα ώθηση στην προπαγάνδα της Τουρκίας η οποία αδυνατεί να κρύψει την ενόχληση και τον εκνευρισμό της τόσο για τις διεθνείς σχέσεις της Αθήνας όσο και για την συνεχιζόμενη ενίσχυση και ενδυνάμωση των Ενόπλων Δυνάμεων, αφήνοντας "πίσω" την τουρκική διπλωματία αλλά και "ακυρώνοντας" τα παρωχημένα τουρκικά εξοπλιστικά.

Το ανθελληνικό παραλήρημα συνεχίστηκε από τον πρόεδρο της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Μουσταφά Σεντόπ, ο οποίος επιτέθηκε κατά της Ελλάδας με το μονότονο ψέμα πως οι ενέργειες της Αθήνας έχουν μετατραπεί σε "απειλή για την ασφάλεια" της χώρας του. "Η ρητορική και οι προκλητικές ενέργειες της γειτονικής χώρας Ελλάδας, που πρόσφατα κλιμάκωσαν την ένταση στη Θάλασσα των Νησιών και την Ανατολική Μεσόγειο, έχουν πλέον μετατραπεί σε απειλή για την ασφάλεια της χώρας μας", δήλωσε κατά τη συνάντηση που είχε τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Μάλτας, προσθέτοντας ότι αποκλείεται η Τουρκία να επιτρέψει στην Ελλάδα να συνεχίσει να εξοπλίζει τα νησιά πολύ κοντά στις ακτές της κατά των διεθνών συμφωνιών.

Αντιστρέφοντας δε, τους ρόλους της Άγκυρας και της Αθήνας, ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία είναι "υπέρ της διπλωματίας και της συνεργασίας, της επίλυσης των προβλημάτων μέσω διαπραγμάτευσης. Η Ελλάδα από την άλλη προτιμά την πρόκληση αντί για καλή γειτονία και ειλικρινή διάλογο. Είναι απαράδεκτο να θέλει η Ελλάδα να μετατρέψει τη Θάλασσα των Νησιών σε ελληνική λίμνη. Η παραβίαση του εναέριου χώρου μας και οι παρενοχλήσεις κατά των αεροσκαφών μας συνεχίζονται επίσης έντονα" ισχυρίστηκε, επαναφέροντας τα fake news περί παρενόχλησης και κλειδώματος τουρκικών αεροσκαφών από ελληνικά οπλικά συστήματα τον Αύγουστο. Απείλησε επίσης ότι αν τα ελληνοτουρκικά προβλήματα δεν λυθούν μέσω διαπραγματεύσεων, "η Τουρκία έχει τη δύναμη να λύσει τα προβλήματα και τις προκλήσεις με κάθε μέσο".

Τον τόνο έδωσε από νωρίς ο Υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, συνεχίζοντας τον "βηματισμό" του ψεύδους κατά της Ελλάδας και με αφορμή τη συνάντηση Μητσοτάκη Μακρόν, επιτέθηκε στον Έλληνα πρωθυπουργό ισχυριζόμενος ότι η χώρα μας προσπαθεί να αμαυρώσει την εικόνα της Τουρκίας. "Προσπαθούν να εκμεταλλευτούν και να διαστρεβλώσουν κάθε γεγονός, να επηρεάσουν τρίτους με ψέματα και συκοφαντίες και να παραπονεθούν για την Τουρκία σε τρίτες χώρες" δήλωσε. 

Το ανθελληνικό ντελίριο συνεχίστηκε και από τον Υπουργό Εξωτερικών της γείτονος Μεβλούτ Τσαβούσογλου επιμένοντας στις ανυπόστατες αιτιάσεις περί στρατιωτικοποίησης ελληνικών νησιών. "Δεν μπορείς να στρατιωτικοποιείς αυτά τα νησιά, αδελφέ. Όταν τα εξοπλίζεις, παραβιάζεις τη συμφωνία που δόθηκε υπό αυτόν τον όρο. Μιλήστε μου στη γλώσσα του νόμου. Μην πας και συκοφαντείς δεξιά και αριστερά, μην λες ψέματα, μην γίνεσαι εργαλείο των άλλων. Μας έχετε προκαλέσει και στο παρελθόν. Πήρατε την απάντησή σας και το τίμημα ήταν βαρύ" είπε .

Ρητορικός παροξυσμός και ακρότητες, όπως τις χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος" που βασίζονται σε ψέματα, σε διαστρέβλωση της ιστορίας, της διεθνούς νομιμότητας, των Συνθηκών, της πραγματικότητας που υπάρχει στο Αιγαίο" προσθέτοντας ότι "η μονότονη επανάληψη ενός ψέματος δεν το καθιστά αλήθεια  και αυτό το έχει αντιληφθεί όπως διαπιστώνουμε το σύνολο της διεθνούς κοινότητας".

Συνεχίζονται και οι τουρκικές προβοκάτσιες

Παράλληλα με την ρητορική ψεύδους η Τουρκία επιχειρεί νέα εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού,  ισχυριζόμενη ότι οι ελληνικές Αρχές επαναπροώθησαν μετανάστες στη θάλασσα, με συνέπεια να πεθάνουν έξι από αυτούς, μεταξύ των οποίων και μωρά. Ισχυρισμοί οι οποίοι διαψεύστηκαν κατηγορηματικά από το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής και από τον Υπουργό Μετανάστευσης Νότη Μηταράκη ο οποίος σε ανάρτησή του ανέφερε ότι "τα τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν ένα μοιραίο περιστατικό στα τουρκικά χωρικά ύδατα, στο οποίο η Ελλάδα δεν είχε ανάμειξη. Η Τουρκία χρειάζεται να κάνει περισσότερα για να αποτρέψει παράνομες αναχωρήσεις που θέτουν ανθρώπινες ζωές σε κίνδυνο".

Είχε προηγηθεί η απόπειρα από τουρκικά ΜΜΕ να προκαλέσουν αναταραχή στον Έβρο μεταδίδοντας ότι δήθεν κομβόι μεταναστών ετοιμάζεται να μπει στην Ελλάδα. Ισχυρισμοί που δεν επιβεβαιώθηκαν από τον Υπουργό Μετανάστευσης ο οποίος μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ διαβεβαίωσε ότι "Δεν έχει ξεκινήσει να δημιουργείται καραβάνι προσφύγων και δεν αποδεικνύεται ως τώρα ότι η προσπάθεια ορισμένων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δημιουργεί ένα κλίμα κινητοποίησης". Σε κάθε περίπτωση όπως ενημέρωσε ο κ. Μηταράκης για το θέμα αυτό έχει επικοινωνήσει με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την αρμόδια επίτροπο Μετανάστευσης, την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, την αρμόδια επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώ "πλήρη ενημέρωση έχει και η Frontex και συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία ως προς το θέμα των συνόρων".