Τουρκία: Ο Ερντογάν πατάει... γκάζι 10 ημέρες πριν τον β' γύρο των εκλογών

Το Τραπέζι των Έξι αποφασίζει να προωθήσει περαιτέρω τον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης και υποψήφιο αντιπρόεδρο της Τουρκίας, Εκρέμ Ιμάμογλου

Της Αθηνάς Παπακώστα

«Ως πρόεδρος της Τουρκίας δεν υπάρχει σχεδόν κανένας ηγέτης στον κόσμο με τον οποίο να είμαι τσακωμένος ή να του κρατώ κακία. Με όλους έχω κάνει συναντήσεις και από εδώ και πέρα θα συνεχίσω να κάνω. Αυτό είναι το συμφέρον της  χώρας μου. Εάν βάλεις μία χώρα στην άκρη τότε, χάνεις». Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με αέρα νικητή σε αναμονή προσδιορίζει τη στρατηγική της επόμενης ημέρας και με τη Ρωσία και με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής στη θέση του συνομιλητή. 

«Εμείς δεν έχουμε σκοπό να προκαλούμε μια χώρα και να προσεγγίζουμε κάποια άλλη, όπως έκανε το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα που προκάλεσε τη Ρωσία. Εμείς μέχρι σήμερα ακολουθούσαμε μια πολιτική που έχει στόχο να αγκαλιαστούμε με όλες τις χώρες. Είμαστε δηλαδή σε επικοινωνία και επαφή και με τη Ρωσία και με τις Ηνωμένες Πολιτείες και με την Κίνα όπως και τις χώρες της Δύσης», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος παραχωρώντας συνέντευξη.

Απομένουν 10 ημέρες μέχρι τον δεύτερο και τελικό γύρο των εκλογών στην Τουρκία και ο Τούρκος πρόεδρος πατάει γκάζι στον προεκλογικό του αγώνα ειρωνευόμενος τον προεδρικό του υποψήφιο, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου επιμένοντας ότι οι εκλογές δεν κερδίζονται στις κουζίνες αλλά στις πλατείες.

Η συσπειρωμένη όμως αντιπολίτευση στην Τουρκία παρά τον εκνευρισμό και την κατήφεια παραμένει ενωμένη για την υλοποίηση του στόχου εκτοπισμού Ερντογάν από την εξουσία. Όμως, ο Τούρκος πρόεδρος παραμένει το φαβορί του β' γύρου και το Τραπέζι των Έξι αποφασίζει να προωθήσει περαιτέρω τον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης και υποψήφιο αντιπρόεδρο της Τουρκίας, Εκρέμ Ιμάμογλου.

Την ίδια στιγμή, ο υποψήφιος για πρόεδρος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου έχοντας επιστρέψει, κατά τον Ερντογάν, στο γραφείο του απευθύνεται για ακόμη μία φορά στους νέους καλώντας τους να τον στηρίξουν. «Όποιος αγαπάει την πατρίδα του ας πάει στις κάλπες» επισημαίνει και δεσμευόμενος ότι «θα αγωνιστούμε μέχρι τέλους» εκφράζει τη βεβαιότητά του ότι το στρατόπεδο της αντιπολίτευσης θα νικήσει «οπωσδήποτε».

Από το στόχαστρό του, ο Κιλιτσντάρογλου δεν βγάζει τον ίδιο τον Τούρκο πρόεδρο υπενθυμίζοντας στους ψηφοφόρους τις προσπάθειες Ερντογάν να ηγηθεί της Μέσης Ανατολής αλλά και τους στενότατους δεσμούς του με το Κρεμλίνο κατηγορώντας τον, πιο συγκεκριμένα, πως στέκεται προσοχή μπροστά στον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλάντιμιρ Πούτιν. 

Ειδικότερα δηλώνει: «Δεν θα παραδώσουμε την πατρίδα μας σε ένα δήθεν παγκόσμιο ηγέτη που μέχρι πρόσφατα ήταν συμπρόεδρος του σχεδίου «Μεγάλης Μέσης Ανατολής» ενώ, τώρα, έχει τεθεί υπό τα οδηγίες της Ρωσίας και κάθεται με σκυμμένο το κεφάλι και τα χέρια μαζεμένα μπροστά στον ηγέτη της».

Από την πλευρά του, Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP) καταγγέλλει χιλιάδες παρατυπίες στην καταμέτρηση των ψήφων καθώς όπως ανέφερε ο αντιπρόεδρος του CHP «διαπιστώσαμε και καταγγείλαμε παρατυπίες σε συνολικά 2.269 κάλπες για τις προεδρικές εκλογές και 4.825 κάλπες για τις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν παράλληλα την Κυριακή».

Η Δύση όμως, κατά τους Financial Times, ήδη προετοιμάζεται για τη συνέχεια της συνύπαρξης με εκείνον τον «αναξιόπιστο» σύμμαχο στην Άγκυρα, τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος τραγουδά εκ νέου στους ψηφοφόρους του πως «η ιστορία μας είναι μία φλόγα» ενώ, η τουρκική προεδρία εκφράζει την οργή της για το εξώφυλλο του γαλλικού σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo στο οποίο ο Τούρκος πρόεδρος απεικονίζεται μέσα σε μία μπανιέρα να παθαίνει ηλεκτροπληξία με τίτλο «μόνο η μοίρα θα μας απαλλάξει από αυτόν». 

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν απαντά πως η Τουρκία «θα σας δώσει την καλύτερη απάντηση στις 28 Μαΐου με στεντόρεια φωνή» και η ζωή συνεχίζεται με την αντίστροφη μέτρηση για τον β' γύρο σε δέκα ημέρες από σήμερα να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.
 

Πηγή: skai.gr